Noi reguli privind testarea COVID-19, stabilite pentru Bucureşti!
Bucureştenii au două noi modalităţi de a solicita testarea COVID la domiciliu
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a anunţat noile reguli privind testarea la domiciliu. Astfel, începând de marţi, 2 noiembrie, persoanele care locuiesc în Capitală şi au simptome specifice infecţiei cu noul coronavirus îşi pot face o programare pentru testare online sau la numărul de call center al DSP.
Programările online se pot face cu ajutorul formularului ce a fost implementat pe site-ul DSP Bucureşti, la adresa https://dspb.ro/formular-programare-test-covid-19/
Numărul de telefon al call-center-ului DSP, unde se pot face programări pentru testare, este 021 9462.
Atenţie! Numai persoanele care prezintă simptome specifice infecției cu SARS-CoV-2 pot solicita astfel de testări la domiciliu, care se fac prin intermediul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, cu personal special desemnat să facă astfel de testări.
Testele COVID sunt gratuite pentru cei care au simtomatologia specifică noului coronvirus
Testele care se efectuează la domiciliu sunt teste rapide antigen sau teste RT-PCR. Ele sunt gratuite pentru persoanele care au simptomatologie specifică COVID-19.
Decizia luată de Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti vine după ce echipajele de pe ambulanţă au început să facă faţă cu greu solicitărilor de testare la domiciliu, în ultimele săptămâni, având în vedere creşterea explozivă a numărul de cazuri de COVID-19 din Capitală.
Bucureştenii care prezentau simptome şi sunau la 112 pentru a fi testaţi la domiciliu se trezeau că trebuie să aştepte şi câteva zile până când un echipaj de la ambulanţă putea ajunge la ei.
Cele două metode alternative de a se programa pentru testarea la domiciliu, implementate de DSP Bucureşti, funcţionează pe lângă apelul prin serviciul unic de urgenţă 112.
Vor primi şi aceşti români certificatul verde?!
În altă ordine de idei, controversatul certificat verde ar trebui îmbunătăţit, este de părere un deputat PSD.
Dumitriţa Gliga, deputat de Mureş, afirmă că acest certificat verde ar trebui să fie acordat şi pe baza testelor care indică imunitatea la nivel celular şi pe baza testelor de anticorpi, ci nu doar în urma vaccinării.
Autorităţile ar trebui să ia în calcul acordarea certificatului verde pentru încă o categorie de cetăţeni, respectiv cei care au avut COVID-19 şi în acea perioadă nu s-au testat oficial, dar şi cei care au trecut prin boală şi au fost asimptomatici, spune deputatul, într-un interviu acordat Agerpres.
“Un procent de aproape 60% din populaţia ţării care s-a infectat cu SARS-CoV-2 au făcut o infecţie asimptomatică, nu figurează în nicio evidenţă şi nici nu se pot înregistra pe platformă, prin determinarea anticorpilor din sânge, deşi nivelul acestora este ca al unei persoane vaccinate”, explică Dumitriţa Gliga.