Aproximativ 10.800 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 la noi în ţară, în ultimele 24 de ore, dintre care peste 8 mii cu prima doză, a anunţat CNVAC. Au fost raportate 4 reacţii adverse, iar alte 61 sunt în curs de investigare, dintre care un caz sever.
Restricțiile se aplică de azi
România a înregistrat vineri 1.520 de cazuri noi de COVID-19, din peste 43 de mii de teste efectuate. 33 de persoane infectate cu virusul au murit, iar la ATI sunt acum 345 de pacienţi.
Cele mai multe cazuri au fost în Bucureşti, Capitala fiind urmată de judeţele Satu Mare, Timiş, Ilfov, Maramureş şi Suceava. În localitatea Spulber din judeţul Vrancea rata de incidenţă cumulată la 14 zile a ajuns la 3 la mia de locuitori. În aceste condiţii, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea a decis aplicarea mai multor restricţii.
Începând de azi şi până pe 17 septembrie, în mica localitate din zona de munte a judeţului Vrancea sunt interzise mai multe activităţi atât în spaţiile deschise, cât şi în cele închise, cum ar fi participarea spectatorilor la competiţii sportive.
Nu este permisă nici organizarea de spectacole, concerte, festivaluri publice şi private, evenimente culturale sau activităţi recreative şi sportive.
Nici evenimentele private, cum ar fi nunţile sau botezurile, nu sunt permise în cămine culturale, restaurante, baruri şi nici măcar la cort. Şi sălile de jocuri de noroc vor fi închise în perioada în care se aplică măsurile dispuse de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Restricții aproape de București
Comitetul Judeţean pentru Urgenţe Ilfov a anunţat că, de astăzi, 4 septembrie, vor intra în vigoare noi restricţii la nivelul localităţii Chiajna. Rata de incidenţă a infecţiilor cu noul coronavirus a ajuns la 2,12 la mia de locuitori.
Astfel, sunt interzise mitingurile, procesiunile, demonstraţiile şi alte activităţi de acest gen în spaţii deschise, precum şi cele în spaţii închise. Sunte permise cantonamentele, antrenamentele şi competiţiile sportive în condiţiile legii.
Participarea spectatorilor la aceste competiţii este permisă la 50% din capacitatea sălilor, cu distanţă de un metru între persoane. Totidată accesul se face în baza dovezii de vaccinare completă sau testa negativ.
Cinematografele, spectacolele pot funcţiona la 70% din capacitate. Activităţile culturale în spaţiul liber aflat în administrarea instituţiilor de cultură se pot organiza pentru maximum 1.000 de persoane, cu asigurarea a 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană în parte şi cu respectarea normelor de protecţie sanitară.
Organizarea spectacolelor de tip drive-in sunt permise doar în condiţiile în care ocupanţii unei maşini sunt membri ai familiei, sunt vaccinate sau au test negativ RT-OCR nu mai vechi de 72 de ore.
Festivalurile pot fi organizate pentru maximum 2.500 de persoane, accesul fiind permis doar celor vaccinate sau cu test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore. Participarea la slijbele religioase este permisă cu respectarea normelor sanitare.
Nunţile şi botezurile pot fi organizate cu maximum 150 de persoane în exterior şi 100 de persoane în interior. Sunt permise şi nunţile cu 300 de participanţi dacă organizatorii asigură 2 metri pătraţi pentru fiecare participant are trebuie să fie vaccinat sau cu test negativ.
Sursa foto: Dreamstime