Pandemia de coronavirus continuă să facă prăpăd peste tot în lume. Deși s-a început vaccinarea în mai toate țările luii, măsurile de restricție continuă să fie luate.
Italia intră în carantină
Italia, țara unde trăiesc peste un milion de români intră de astăzi în carantină zonală. Guvernul italian a decis săptămâna aceasta să menţină restricţiile la nivel naţional pentru a încetini răspândirea noului tip de coronavirus, dar a convenit să relaxeze restricţiile în zilele lucrătoare, informează marţi Reuters.
Italienii au petrecut o bună parte a zilelor de Crăciun şi Anul nou acasă, fiindu-le permis să iasă din locuinţe doar pentru a se deplasa la locul de muncă, din motive de sănătate şi pentru urgenţe, sau pentru scurte vizite la un număr limitat de rude şi prieteni.
Aceste restricţii urmează să expire marţi, iar miniştrii italieni au convenit, în timpul unei şedinţe de guvern convocate luni seara, să revină la vechiul sistem pe trei niveluri, care permite impunerea de măsuri diferite în regiuni diferite.
Cu toate acestea, toate barurile şi restaurantele de pe teritoriul Italiei vor trebui să închidă în weekend, iar deplasările dintre localităţi vor trebui reduse la minim.
Guvernul italian a decis de asemenea să amâne până lunea viitoare redeschiderea instituţiilor de învăţământ superior la o capacitate de 50%. Unele regiuni, inclusiv Veneto din jurul Venţiei, au decis să amâne redeschiderea pentru 31 ianuarie.
Numărul de contaminări zilnice a scăzut de la maximum de circa 40.000 înregistrate la mijlocul lui noiembrie până la sub 20.000 în prezent, însă rata de infectare rămâne una oscilantă, cu multe sute de decese înregistrate zilnic.
Decizia guvernului italian extinde de asemenea până pe 15 ianuarie interdicţia în vigoare cu privire la circulaţia între cele 20 de regiuni ale Italiei, cu deplasări permise doar pentru a putea ajunge la locul de muncă, pentru urgenţe şi motive de sănătate.
Italia, prima ţară occidentală lovită de COVID-19, a raportat până acum aproape 76.000 de decese cauzate de noul tip de coronavirus începând din februarie, a cincea cea mai mare cifră la nivel mondial.
Sâmbătă, Ministerul Sănătăţii al Italiei a amânat redeschiderea staţiunilor de schi la 18 ianuarie, de la 8 ianuarie cum era planificat înainte, subliniind că decizia de închidere a staţiunilor a fost prelungită la cererea guvernatorilor regionali şi la sfatul experţilor în domeniul sănătăţii.
Veneția a închis muzeele pentru trei luni
Decizia primarului din Veneţia de a prelungi cu încă trei luni perioada în care muzeele locale vor rămâne închise din cauza pandemiei de COVID-19 a stârnit un val de nemulţumire în Italia, unde sute de personalităţi din universul culturii au semnat o petiţie, informează AFP.
Decizia primarului Luigi Brugnaro, reprezentant al formaţiunii de extremă dreaptă Liga, este considerată „gravă” şi „de neînţeles”, în contextul în care „majoritatea muzeelor italiene speră să îşi redeschidă porţile începând din 15 ianuarie”, denunţă textul acestei petiţii, care a primit sute de semnături, inclusiv din partea unor personalităţi precum istoricul Salvatore Settis, criticul de artă Vittorio Sgarbi şi directoarea Galeriei de Artă Modernă din Genova, Maria Gloria Giubilei.
În absenţa unei dispoziţii contrare a primarului local, Veneţia, a cărei atractivitate turistică se bazează pe muzee de renume internaţional, ar trebui să menţină închise până la 1 aprilie veritabile comori culturale, precum Palatul Dogilor şi Muzeul Correr, ambele situate în emblematica Piaţă San Marco. În total, aproape 400 de salariaţi ai muzeelor municipale vor rămâne în şomaj tehnic.