Țările din Uniunea Europeană au căzut de acord să reducă consumul de gaze naturale cu 15%, comparativ cu media de consum din ultimii 5 ani. Prin urmare, și România trebuie să se conformeze noilor reguli.
Termenul pentru a ajunge la această țintă este 31 martie 2023.
Factorii politici din Uniunea Europeană au început deja să-și pregătească populația pentru condițiile de asediu din această iarnă, dacă aprovizionarea cu gaze din Rusia va fi întreruptă complet, un efort de a demonstra hotărârea diplomatică și de a evita panica, scrie Euractiv.
Irlanda, Malta și Cipru, care nu sunt conectate la rețelele de gaze ale altor țări din UE, urmează să fie exceptate de la reducerea obligatorie de 15% a consumului de gaze.
De asemenea, țările baltice, ale căror rețele de electricitate sunt conectate la cele din Rusia, ar fi scutite dacă Moscova ar întrerupe această legătură.
Germania a început să-și pregătească deja populația
În ultimele săptămâni, oficiali din Germania și din alte state membre UE au început să vorbească deschis despre necesitatea reducerilor imediate ale consumului de gaze, înainte de venirea iarnii, când consumul va fi mult mai mare.
De asemenea, Berlinul a început să planifice public alocarea obligatorie, inclusiv raționalizarea și prioritizarea în rândul utilizatorilor industriali, precum și împărțirea între statele membre, în cazul în care nu va exista suficient gaz.
Motivul declarat este accelerarea acumulării de rezerve de gaze pe perioada verii pentru a se asigura că țările europene vor intra în iarnă cu depozitele pline la maximum.
În realitate, rezervele de gaze cresc relativ rapid și sunt deja peste media sezonieră
În realitate, rezervele de gaze cresc relativ rapid și sunt deja peste media sezonieră pe termen lung în majoritatea statelor membre și în întreaga regiune.
Rezervele de gaze din UE și Regatul Unit s-au situat la 751 terawatt-oră (TWh) la 24 iulie, comparativ cu o medie sezonieră pe zece ani de 698 TWh.
Stocurile din UE au crescut cu o rată de 5,11 TWh pe zi în cele șapte zile până la 24 iulie, comparativ cu o medie sezonieră pe zece ani de 4,61 TWh.
Conform tendințelor actuale, Uniunea Europeană în ansamblu, și Germania în special, urmează, probabil, să intre în iarnă cu niveluri peste medie.
Care, este, de fapt problema: blocada strategică
Problema este însă aceea că gazul ar putea să nu fie suficient, dacă livrările de gaze din Rusia vor fi oprite complet.
Depozitarea pe care o face UE este concepută pentru a face față variațiilor sezoniere ale consumului, și nu pentru a rezista unei ”blocade strategice” asemănătoare războiului.
Stocarea actuală este echivalentă cu doar 18% din consumul anual pentru Uniunea Europeană în ansamblu, inclusiv cu 16% în Germania, cu 18% în Italia și 21% în Franța.
UE vrea să descurajeze Rusia să încerce un asediu
Pregătirea opiniei publice pentru reducerea consumului și alocarea obligatorie are scopul de a arăta determinarea UE și de a descuraja Rusia să încerce, la iarnă, un asediu.
În cazul în care acest lucru se va întâmpla, UE vrea să ca oamenii să fie pregătiți pentru privațiunile la care vor fi supuși, inclusiv disconfortul fizic, facturi semnificativ mai mari la utilități și o contracție a economiei.
Până acum, ţările UE şi-au redus cererea combinată de gaze cu doar 5%, în pofida lunilor de tensiuni privind livrările din Rusia şi a creşterii preţurilor, a anunțat comisarul pentru energie, Kadri Simson. Secretarul pentru Energie din Portugalia, Joao Galamba, a declarat că țara sa ”este total împotriva” planului UE.