Analistul economic Adrian Negrescu a avut o intervenție în cadrul unei emisiuni de la B1, într-o discuție cu Laura Chiriac, pe subiectul măsurilor luate de autorități în vederea impozitării locuințelor. Analistul a declarat că inflația și creșterea dobânzilor a afectat în mare măsură piața imobiliară.
„Piața imobiliară a înghețat iar efectele sunt catastrofale. Unul dintre vectorii de creștere economică din ultimul deceniu a primit două lovituri puternice în ultima perioadă – inflația (scumpirea materialelor de construcții, creșterea costurilor cu energia) și creșterea dobânzilor, iar de la 1 ianuarie va primi ,,decisiva” – creșterea TVA la locuințele noi de la 5 la 19%. O industrie care angaja peste 120.000 de afaceri conexe, cu peste 700.000 de angajați va intra într-o iarna luna, într-o recesiune care va spulbera mare parte din bruma de capital investit în acest sector.”, a declarat Adrian Negrescu.
Adrian Negrescu: Va îngheța complet piața imobiliară și industriile conexe!
În plus, analistul a nuanțat că nu doar piața imobiliară continuă să fie afectată, dar și toate industriile conexe de acestea. Iar măsura cu privire la creșterea TVA-ului de la 1 ianuarie 2023 va genera mari probleme în acest sens.
„Toate măsurile pe care le-au propus din punct de vedere fiscal nu au făcut decât altceva să îngroape anumite sectoare ale economiei, iar zona asta de construcții și zona asta imobiliară e puternic afectată în momentul de față. O altă măsură care va fi aplicată de la 1 ianuarie e creșterea TVA-ului la locuințele noi de la 5% la 19%, să vedeți atunci ce probleme vor fi, pentru că va îngheța complet piața imobiliară și industriile conexe. Și vorbim aici cam tot ce înseamnă industrie, de la electrocasnice la tot ce ține de mobilă, prestări de servicii, amenajări interioare și multe asemenea business-uri.”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu pentru B1.
Care sunt riscurile la care se expun chiriașii și proprietarii care nu au semnat un contract de închiriere
Cel mai recent studiu realizat de agenția imobiliară Kastel Group a arătat că doar 33,7% dintre chiriașii români știu că au contractul de închiriere înregistrat la Administrația Financiară, ȋn timp ce 34,9% declară că au un contract nedeclarat, ori o proprietate închiriată mascat, sub forma unui comodat sau doar o înțelegere verbală.
Neîncheierea unui contract în formă scrisă este de cele mai multe ori intenționată, proprietarul urmărind evitarea plății impozitelor pe veniturile obținute din chirie. Totuși, riscurile la care se expune nu ar trebui să fie neglijate.
,,În lipsa unui contract scris, proprietarul nu va putea demonstra obligațiile pe care chiriașul și le-a asumat și, pe cale de consecință, nu va putea dovedi eventualele pretenții față de acesta. Problemele pe care proprietarul le poate întâmpina în lipsa unui contract de închiriere în formă scrisă pot fi legate de: refuzul de plată a chiriei, plata unei chirii mai mici decât cea convenită, imposibilitatea controlării modului de folosire a imobilului, imposibilitatea controlării duratei contractului, imposibilitatea perceperii de penalități de întârziere la plata chiriei. În lipsa unui contract de închiriere, cel mai probabil nu va exista nici procesul verbal de predare-primire a imobilului, astfel încât, la restituire, chiriașul va putea contesta orice pretenții ale proprietarului legate de starea imobilului sau de dotările acestuia”, a explicat avocatul Doru Neamțu.