Vești bune pentru români! Premierul Nicolae Ciucă a făcut anunțul. Ordonanţa privind compensarea preţului la combustibili urmează să fie aprobată în scurt timp. Când se va ieftini, în sfârșit, benzina?
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că Ordonanţa privind compensarea preţului la combustibili cu 50 de bani va fi discutată joi într-o şedinţa de Guvern. Se pare că Ordonanța nu ar avea toate avizele necesare.
Se amână aprobarea ordonanţei privind compensarea preţului la combustibili
Anterior, Nicolae Ciucă anunțase că astăzi Guvernul va aproba Ordonanţa.
”Mâine. Pentru că trebuia să obţină toate avizele”, a spus Nicolae Ciucă. În urmă cu o zi, premierul Nicolae Ciucă spunea că măsura privind compensarea preţului la combustibili cu 50 de bani urmează să intre în şedinţa de Guvern de miercuri, precizând că a fost pregătită o ordonanţă de urgenţă în acest sens.
Totodată, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a ținut să precizeze că 25 de bani vor fi susţinuţi de la bugetul de stat, iar 25 de bani vor reprezenta o cheltuială deductibilă de către operatori.
Benzina din România ar putea ajunge la cel mai mic preț din Uniunea Europeană
După ce Guvernul României a anunțat compensarea prețului la carburanți cu suma fixă de 50 bani, ministrul Energiei a devenit optimist că, în urma acestei decizii, țara noastră va avea cel mai mic preţ la combustibil din Uniunea Europeană, după Ungaria, stat care aplică o plafonare pentru piaţa internă.
„Sunt convins că marile lanţuri de benzinării vor aplica Ordonanţa, sunt, de asemenea, convins că peste 80-90% din piaţă va aplica această Ordonanţă şi eu cred că românii vor vedea pe totemul staţiilor de benzină această reducere, ceea ce este foarte important, va plasa România, practic, după Ungaria, care are un preţ doar pentru piaţa internă plafonat la un preţ foarte mic şi deja au probleme cu aprovizionarea în staţiile de carburanţi, va plasa România cu cel mai ieftin preţ din Europa, vorbim de statele membre ale UE, puţin sub Bulgaria.
Din păcate, totalul consum de motorină este de 6,2 milioane de tone pe an, consumul de benzină este undeva la 1,7 milioane de tone pe an, producţia de motorină este undeva la aproape 4 milioane. Diferenţa se importă, iar cotaţiile sunt cotaţii internaţionale, nu ai cum să umbli acolo. O sincopă în aprovizionare ar crea probleme în staţiile de carburanţi, ar crea cozi, ceea ce se întâmplă în statele care au luat măsuri bruşte”, a explicat marți Virgil Popescu, fiind invitat la o emisiune TV.