Marţi, 19 aprilie, după ce a mers la Forumul privind investițiile, organizat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC) în parteneriat cu Guvernul României, premierul Nicolae Ciucă a dat câteva declaraţii în faţa jurnaliştilor.

Nicolae Ciucă dă asigurări că există bani suficienţi pentru plata voucherelor pentru pensionari

Şeful Guvernului a fost întrebat dacă există bani suficienţi pentru acordarea voucherelor pentru pensionari, anunţate în cadrul pachetului „Sprijin pentru România”.

„Avem bani pentru acele vouchere! Începând cu data de 1 iunie, avem banii asiguraţi pentru acele vouchere.

Aşa cum am anunţat din momentul în care am venit cu pachetul „Sprijin pentru România”, 50% din fonduri sunt asigurate de la bugetul de stat, 50% din fonduri europene”, a fost răspunsul premierului Nicolae Ciucă.

Se întoarce România la impozitarea progresivă începând cu 2023?

Întrebat de jurnalişti dacă, începând cu 2023, se pune problema întoarcerii la taxarea progresivă, tocmai pentru a se strânge mai mulţi bani la buget, prim-ministrul a răspuns:

„În acest an, nu discutăm despre noi taxe. Pentru anul 2023, se lucrează la strategia fiscală şi, în momentul în care o vom finaliza, vom anunţa ce urmează să se întâmple.

Cert este că, aşa cum am anunţat de fiecare dată, anunţ şi în acest moment, măsurile care vor fi luate vor fi anunţate din timp, pentru a răspunde tocmai acestei solicitări a mediului de afaceri să asigurăm predictibilitate.

Foarte sincer, vă spun că în acest moment nu am discutat acest subiect (revenirea la impozitarea progresivă – n.red.)”.

Pachetul „Sprijin pentru România”, o iniţiativă fără precedent

Anterior, în cadrul declaraţiei susţinute în deschiderea Forumului privind investiţiile, Nicolae Ciucă a făcut referire la pachetul „Sprijin pentru România”, în valoare de 17,3 miliarde lei.

„Poate, la prima vedere, nu pare foarte mult, dar este un pachet pe care, împreună cu membrii Guvernului, aprobat la nivelul coaliției, am reușit să îl desprindem din tot ceea ce am analizat și a putut să reiasă ca instrument financiar, pe care să îl punem la dispoziție atât mediului de afaceri, investițiilor.

60% din acest pachet merge către investiții și 40% pentru măsurile sociale, pentru că avem cu adevărat nevoie să protejăm populația vulnerabilă.

Acești 60% din valoarea acestui mix de soluții. Subliniez încă o dată, este destinat investițiilor publice și private și nu urmărește altceva decât asigurarea stabilității și dezvoltării economice a țării. La nivelul Guvernului am început deja să punem în aplicare aceste măsuri”, a declarat, marţi, Nicolae Ciucă.