Se aplică de la 1 noiembrie! Românii vor plăti mai puțin la factură. Virgil Popescu a făcut anunțul
Virgil Popescu a precizat că facturile la energie electrică vor fi compensate cu 21 de bani/kw, respectiv 21 de lei din prețul final al facturii. Consumul trebuie să se încadreze între 30 – 200kw +10 % pentru energie electrică. În același timp, compensarea pentru gaze va fi de 25% din factură.
„Practic, toți consumatorii cu un consum mediu – am estimat noi „consum mediu = venit mediu”, vorbim despre 5,2 milioane de gospodării racordate la energie electrică din totalul de 8 milioane. Vorbim despre 13 milioane de români, 2,2 milioane de gospodării racordate la rețeaua de gaze dintr-un total de 3,6 milioane. Dacă înmulțim cu 2,5 ajungem la peste 5 milioane de români care sunt racordați la gaze. Cam 65% din populația României racordată la gaze va beneficia de compensare, începând cu data de 1 noiembrie, până la data de 31 martie 2021. Creșterea de preț ar trebui să se reflecte din luna noiembrie”, a spus ministrul demis al Energiei la B1 TV.
Consumatorii vulnerabili trebuie să se prezinte la primării
În ceea ce îi privește pe românii care beneficiază de legea consumatorului vulnerabil, aceștia trebuie să meargă la primăria de care aparțin pentru a completa anumite date. Ministrul demis mai spune că ulterior aceștia doar vor trebui să urmărească consumul pentru a nu trece de limita impusă de lege.
Virgil Popescu amintește că limita prevăzută de legea consumatorului vulnerabil este de 150 de kw pentru energia electrică și 1.000 kw pentru gazele naturale.
„La consumatorul vulnerabil, persoana vulnerabilă trebuie să meargă către primării să completeze niște date (…) Pentru Ordonanță (n.r. – pentru consumul mediu) nu trebuie să facă absolut nimic, decât să-și urmărească consumul la energie și gaz, ca să nu depășească decât cu maxim 10% acea plajă de consum. Vorbim despre un consum de 150 kw – 1.000 de kw”, a mai spus Virgil Popescu.
Factura la electricitate, mai ieftină cu 100 de lei din ianuarie
Potrivit ANRE, factura la electricitate ar putea fi mai mică cu 100 de lei din luna ianuarie a anului viitor, numai dacă Uniunea Europeană va elimina două taxe.
Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei a susținut marți, 12 octombrie, că există posibilitatea ca Executivul comunitar să recomande eliminarea a două taxe din factura de energie electrică. Potrivit acestuia, ar fi vorba despre taxa pentru certificate verzi şi despre bonusul pentru cogenerare.
„Am anumite reţineri în privinţa soluţiei găsite (de Guvern privind compensarea facturilor la energie, n.r.), este una destul de greoaie, are câteva slăbiciuni şi aş spune că poate erau alte soluţii mai uşor de implementat decât această ordonanţă 118 şi exact în această direcţie mă aştept să vină recomandările din partea Comisiei Europene. (…) Mă aştept din partea Comisiei Europene să vină recomandarea tocmai de a taxa acele companii care în această perioadă fac nişte venituri suplimentare datorită evoluţiei preţurilor din pieţele angro, mă aştept să propună eliminarea unor taxe din factura de energie electrică sau de gaze naturale, cum ar fi de exemplu bonusul pe cogenerare, care se aplică în România pentru schema de sprijin pentru centralele în cogenerare de înaltă eficienţă, contribuţia la certificate verzi”, a menționat Zoltan Nagy-Bege.