Cele două scenarii care se vor aplica de luni, 13 septembrie, pentru fiecare școală din România, sunt asemănătoare cu cele din anul școlar anterior. Limita la care școala trece în scenariul 2 este la depășirea ratei de 6 cazuri pe 1.000 de locuitori în localitate. Asta prevede ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației „pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2”, potrivit Edupedu.ro.
Documentul oficial va fi prezentat de autorități miercuri, 1 septembrie, la ora 10, în conferință de presă comună – Ioana Mihăilă, Sorin Cîmpeanu, conform anunțului făcut de Ministerul Educației.
Principalele măsuri prevăzute de noul ordin
- Distanța între elevi rămâne cea de minimum 1 metru, sau maximum posibilă, acolo unde acel metru nu se poate realiza
- Scoala trebuie să asigure permanent un stoc de rezervă de măști și materiale de protecție pentru elevi/studenți/personal
- Elevii și copiii de grădiniță cu probeleme grave de sănătate, certificate medical, cu vârsta sub 12 ani (pragul de la care pot fi vaccinați) pot fi scutiți de școală cu prezență fizică. La fel și cei cu vârsta mai mare de 12 ani, dacă sunt imunodeprimați
- Pentru aceștia unitățile de învățământ nu mai sunt obligate să asigure școală online, ci ordinul prevede următorul lucru: „conducerile unităților de învățământ vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional”.
- A fost eliminată prevederea prin care personalul didactic aflat în grupe de risc putea desfășura activități didactice în sistem online, în baza unei adeverințe emise de medicul de medicina muncii sau de medicul curant.
Ordinul prevede o procedură asemănătoare cu cea existentă în anul școlar precedent, prin care consiliul de administrație al unității de învățământ propune Inspectoratului școlar județean/al municipiului București aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localității, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.
Scenariul 1
Participarea zilnică a tuturor antepreșcolarilor / preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, până la incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori.
Scenariul 2
a) Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor / preșcolarilor și elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.
b) participarea zilnică, în sistem online a tuturor elevilor. Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.
În situații justificate de infrastructură și resursele existențe, unitățile de învățământ sau unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online cu aprobarea Inspectoratului școlar județean, mai prevede documentul citat.
Mai departe, Consiliul Județean pentru Situații de Urgență aprobă periodic aceste scenarii cu avizul DSP, potrivit documentului de lucru.
Cum se va desfășura prima zi de școală?
Pentru pregătirea unităților de învățământ, conducerile acestora au în vedere următoarele aspecte:
- Organizarea și întreținerea spațiilor, astfel încât să asigure distanța de minim 1 m. În situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maximum posibilă, inclusiv prin amplasarea optimă a mobilierului școlar;
- Stabilirea circuitelor funcționale;
- Evaluare a necesarului de resurse umane;
- Asigurarea materialelor de curățenie, igienă și dezinfecție;
- Asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecție pentru elevi studenți și personal.
- Sunt permise festivitățile de deschidere a anului școlar/universitar, organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a măștii de protecție și fără ca durata acestora să depășească 1,5 ore.
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu