Românii care vor să meargă în Marea Britanie trebuie să prezinte un test negativ pentru coronavirus. Măsura va intra în vigoarea luni, 18 ianuarie.

Anunțul a fost făcut de către Ministeru Afacerilor Externe (MAE) prin intermediul unui comunicat de presă.

Aceeași măsură se aplică și pentru românii care doresc să meargă în Scoția.

Românii trebuie să prezinte test negativ la intrarea în Marea Britanie

Ministerul Afacerilor Externe precizează că această măsură trebuia să intre în vigoare vineri dar a fost amânată pentru luni.

Românii care vor să intre pe teritoriul Angliei trebuie să prezinte un test negtiv pentru coronavirus. Testul trebuie efectuat cu maxim trei zile înainte de a ajunge în Marea Britanie.

Testele acceptate sunt următoarele: teste moleculare, de tip PCR sau tehnologii derivare, LAMP sau antigen.

Rezultatul testului negativ trebuie să fie scris în limba engleză, franceză sau spaniolă. Traducerile nu sunt acceptate.

Trebuie prezentat și certificatul care atestă rezultatul negativ. Acesta trebuie să includă numele persoanei testate, data nașterii sau vârsta, rezultatul testului, data prelevării, numele laboratorului, datele de contact ale laboratorului și numele dispozitivului de testare.

Nu este exclusă autoizolarea

Românii vor trebui să se autoizoleze timp de 10 zile la sosirea în Anglia. Dacă în a cincea zi de autoizolare fac un al doilea test pentru coronavirus, pot ieși din autoizolare.

Operatorii care asigură servicii de transport de persoane au obligaţia de a verifica dacă pasagerii deţin un test cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 3 zile anterior intrării pe teritoriul Angliei. Persoanele care vor sosi în Anglia fără a deţine un astfel de test pot fi amendate cu 500 de lire sterline.

Excepțiile de la această măsură:

  • minorii sub 11 ani;
  • persoanele care sosesc din Scoţia, Ţara Galilor, Irlanda de Nord, Republica Irlanda, Jersey, Guernsey, Isle of Man, Ascension, Faukland şi St. Helena;
  • persoanele care se deplasează în Anglia pentru urgenţe medicale şi nu dispun de timpul necesar efectuării testului;
  • persoane care pot dovedi cu acte medicale că se află în imposibilitatea de a fi testate;
  • transportatorii;
  • echipajul aerian, maritim şi feroviar;
  • marinarii, comandanţii inspectori şi topografi ai navelor;
  • muncitorii tehnici specialişti care efectuează lucrări de urgenţă

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea