Începând cu data de 1 decembrie, Guvernul va extinde lista de medicamente gratuite și compensate. Cele mai multe medicamente proaspăt introduse în listă sunt destinate pacienților care suferă de afecțiuni oncologice.
Majoritatea medicamentelor adăugate sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice
La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat miercuri proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.
Lista cu medicamente gratuite și compensate va fi actualizată cu 21 molecule noi destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, Parkinson, insuficiență cardiacă, boli endocrine și metabolice, afecțiuni pulmonare cronice, angioedem ereditar și amiotrofie spinală musculară.
Cele mai multe medicamente nou introduse în listă, 8 la număr, sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice.
Aceasta este a treia actualizare a listei din acest an și se înscrie în cadrul politicii actuale susținute de Ministerul Sănătății de creștere a accesului mai rapid la medicamente inovative.
Actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite va intra în vigoare de la data de 1 decembrie 2022, transmite Mediafax.
Vin vești bune pentru românii care nu sunt asigurați
Românii care nu sunt asigurați la sistemul public de sănătate au parte de vești bune, după ce, luni, 31 octombrie, a fost adoptată Legea din domeniul sanitar care sprijină întreaga populație. Astfel, proiectul privind OUG nr.37 din 2022 a primit un vot favorabil din partea Camerei Deputaților. Acesta a avut 223 de voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă” și 5 abțineri.
Proiectul de lege are ca scop reglementarea anumitor măsuri și clarificări ale cadrului legal din sistemul de sănătate pentru a putea îmbunătăți activitatea și managementul din sistemul de sănătate publică.
Această OUG prevede ca finanțarea cheltuielilor cu medicamente să fie asigurată pentru întreaga populație, ele urmând să fie decontate din bugetul Ministerului Sănătății. Proiectul prevede că serviciile medicale, mai precis terapiile, vor avea un buget aprobat de către Ministerul Sănătății și care, ulterior, va fi transferat către Bugetul Fondului național unic de asigurări de sănătate.