Se aplică din 1 octombrie! Tocmai au decis. Nu s-a mai întâmplat așa ceva
În cursul zilei de miercuri, Guvernul a adoptat o Hotărâre referitoare la funcționarea în sistem pilot și operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronic.
Potrivit actului normativ, până în anul 2025, vor fi suplimentate 497 de posturi de ofițeri de poliție și 5.637 de posturi de agenți de poliție. Aceste posturi sunt necesare implementării sistemului anterior menționat.
Actul normativ arată că monitorizarea electronică se va aplica mai întâi în sistem pilot, de la 1 octombrie 2022 până pe 31 decembrie 2025, atunci când se va emite un ordin de protecție național sau european, dacă România este stat emitent.
Monitorizarea electronică se aplică în mai multe etape
Autoritățile arată că monitorizarea electronică în sistem pilot se va aplica în trei etape, acestea având loc în ani diferiți. Așadar, avem:
- prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – la nivelul municipiului București și a județelor Iași, Mureș și Vrancea
- a doua etapă – în anul 2024 – la nivelul unităților administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) și la nivelul județelor Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea
- a treia etapă – în anul 2025 – la nivelul unităților administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) și b) și la nivelul județelor Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea
Reguli ce trebuie respectate
Actul normativ mai arată că persoanele supravegheate sau cele protejate trebuie să informeze, în prealabil, organul de supraveghere cu privire la intenția de părăsire a țării. De asemenea, aceste persoane trebuie să informeze autoritățile și cu privire la întoarcerea pe teritoriul țării noastre.
De asemenea, la primirea ordinului de protecție, persoana protejată este invitată la sediul poliției, acolo unde i se predă dispozitivul de supraveghere electronică. În plus, persoana protejată stabilește, sub semnătură, consimțământul utilizării dispozitivului. Consimțământul este, de fapt, o informare cu privire la modul de utilizare, limitările acestuia și la modul de acțiune în cazul primirii unei alerte.
Tot în acest moment se va stabili și modalitatea de verificare a dispozitivelor electronice de supraveghere puse la dispoziţia persoanei protejate și modalitatea de contactare și datele de contact ale organului de supraveghere.
Dispozitivele electronice de supraveghere se montează persoanei supravegheate, de regulă, la sediul unității de poliție din care face parte organul de supraveghere. Cu această ocazie organul de supraveghere, operatorul tehnic sau polițiștii aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, după caz, fotografiază persoana supravegheată și o instruiesc/instruieşte cu privire la modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere, modalitatea de verificare a dispozitivelor electronice de supraveghere folosite, modalitatea de contactare și datele de contact ale organului de supraveghere, precum şi cu privire la obligaţiile pe care le are în cazul primirii unei alerte. Din rațiuni ce țin de eficiența măsurii dispuse sau de imposibilitatea obiectivă a montării dispozitivului electronic de supraveghere la sediul unității de poliție, activitățile se realizează de organul de supraveghere, operatorul tehnic sau polițiștii aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, după caz, în alt loc decis de către acesta.
Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă regulile
Hotărârea adoptată de Guvern prevede ca persoanele care nu respectă obligația de a informa în prealabil organul de supraveghere cu privire la data/momentul de părăsire a țării va fi amendată cu sume între 500 și 1.00o de lei.
De asemena, cei care nu vor contacta și informa, de îndată, la intrarea în țară, organul de supraveghere vor primi amenzi între 500 și 1.000 de lei.