Se aplică din 15 octombrie! Anunțul momentului pentru toți șoferii. Toată România este vizată
Surse din piața financiară spun că, începând din data de 15 octombrie, constatarea amiabilă electronică va putea fi posibilă în România. Această opțiune a fost prezentată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) încă din 22 mai 2022.
Având în vedere că lumea devine din ce în ce mai digitalizată, constatarea amiabilă electronică reprezintă o necesitate. Atunci când aceasta va intra în vigoare, șoferii vor putea completa formularul de constatare mult mai rapid, fiind necesar doar telefonul. De asemenea, asigurătorii care practică RCA vor avea acces pentru a prelua şi instrumenta mult mai rapid dosarele de daună.
„În cazul completării formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate şi semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul“, conform noilor reglementări.
Actul normativ spune că Biroul Asigurătorilor Autovehicule din România (BAAR) şi asigurătorii RCA sunt cei care dezvoltă şi care vor administra soluţiile tehnice şi vor stabili de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, cu respectarea dispoziţiilor legale privind gestionarea riscurilor operaţionale generate de sistemele informatice utilizate de entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de ASF.
Noi reguli pentru șoferi
În altă ordine de idei, amintim că polițiștii din cadrul Sindicatului Europol au transmis o propunere prin care șoferii care nu pot fi testați pentru alcool sau droguri pot rămâne fără permis de conducere pentru o zi.
Sancțiunea s-ar putea aplica atât șoferilor care nu pot face testul din motive medicale, cât și celor care refuză testul, ceea ce înseamnă că pe lângă dosarul penal, aceștia pot alege să li se confiște permisul pentru 24 de ore.
Din cauză că în România sunt foarte mulți șoferi care nu respectă regulile de circulație rutieră, Sindicatul Europol susține că aplicarea acestor sancțiuni este extrem de importantă.
Proiectul celor de la Sindicatul Europol a fost postat pe pagina Ministerului Afacerilor Interne (MAI), iar în prezent se află în transparență decizională.
Proiectul se adresează șoferilor, polițiștilor din cadrul Poliției Române, dar și celor de la Poliția Locală, precum și administratorilor de drumuri.
Măsurile propuse vin în contextul în care, la nivel european, România se află în topul țărilor cu cele mai multe accidente rutiere. De aceea, România are la dispoziție mai puțin de patru ani pentru a îndeplini obiectivul de reducere a numărului de accidente cu 25%.