Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate şi siguranţă alimentară, face anunțul momentului. Potirvit acesteia, în cursul zilei de vineri, statele membre ale UE au aprobat propunerea Comisiei Europene de a interzice utilizarea dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar începând din 2022.

De menționat este faptul că dioxidul de titan are rol de colorant în mai multe produse precum guma de mestecat, diverse produse de patiserie, suplimente alimentare, supe şi bulionuri.

Totodată, oficialul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară a subliniat faptul că siguranța alimentelor nu este ceva negociabil, iar toate statele membre trebuie să acționeze pe baza anumitor date științifice solide pentru a elimina orice fel de risc legat de o substanţă chimică utilizată în alimente.

„Siguranţa alimentelor noastre şi sănătatea consumatorilor noştri nu sunt negociabile. În prezent, acţionăm decisiv împreună cu statele membre, pe baza unor date ştiinţifice solide, pentru a elimina un risc legat de o substanţă chimică utilizată în alimente”, a declarat Stella Kyriakides.

În ceea ce privește propunera făcută de Comisia Europeană, aceasta vine pe baza unui aviz ştiinţific al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, coform căruia E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar, în special din cauza faptului că nu pot fi excluse preocupările legate de genotoxicitate.

Cât de periculos este E171

Conform prevederilor textul urmează să intre în vigoare la începutul anului 2022. Există însă și o anumită excepție. Mai exact în care Consiliul sau Parlamentul European vor adopta o obiecţie până la sfârşitul acestui an, ar putea exista o serie de modificări la intrarea în vigoare a acestuia.

Va începe apoi o perioadă de eliminare treptată de 6 luni, după care se va aplica o interdicţie totală de utilizare în produsele alimentare.

De menționat este faptul că E171 este un aditiv alimentar sub formă de pulbere, format din particule de dioxid de titan și  este utilizat în diferite alimente pentru proprietăţile colorante (pigment alb) şi opacifiante.

În Franţa, spre exemplu, E171 este utilizat în multe produse alimentare din cofetărie, patiserie sau chiar preparate gătite, spunea în luna mai aacestui an Agenția Națională Franceză pentru securitate sanitară, alimentaţie, mediu şi siguranţa muncii (Anses), are menționa atunci că acesta nu mai poate fi considerat un ”simplu” aditiv alimentar.

”Luând în considerare toate studiile disponibile şi datele ştiinţifice disponibile, grupul a ajuns la concluzia că dioxidul de titan nu mai poate fi considerat sigur ca aditiv alimentar”, se arată într-un comunicat al EFSA, care citează un înalt oficial, profesorul Maged Younes.