Guvernul României a adoptat o hotărâre pentru stabilirea aspectelor tehnice și organizatorice privind funcționarea în sistem-pilot, precum și a celor privind operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME). Hotărârea a fost publicată miercuri, 17 august, în Monitorul Oficial al României. Ea va intra în vigoare de la 1 octombrie.
Mai exact, Executivul a decis ca brățara electronică pentru monitorizarea agresorilor să devină operațională în România. În primă fază se va desfășura un sistem pilot, dar numai în situaţia în care victima are un ordin de protecţie. Autorităţile vor pune în practică un sistem de dublă supraveghere. Vor fi supravegheati atât agresorul cu ajutorul unui dispozitiv mobil fixat pe gleznă, cât şi persoana protejată printr-un aparat fix, situat în imobilul în care locuieşte.
Monitorizarea se va face etapizat începând cu 1 octombrie
Introducerea definitivă a monitorizării prin dispozitive electronice de supraveghere a agresorilor urmează să se aplice etapizat începând cu data de 1 octombrie.
Prima etapă va fi în perioada 2022 – 2023: la nivelul municipiului București și al județelor Iași, Mureș și Vrancea;
A doua etapă va fi în anul 2024: la nivelul județelor de la punctul anterior, la care se adaugă județelele Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea;
A treia etapă va fi în anul 2025: la nivelul județelor de la ambele puncte de mai sus, la care se adaugă județele Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.
Acest dublu sistem de supraveghere se va implementa, iniţial, în Bucureşti şi în judeţele Iaşi, Vrancea şi Mureş. Ulterior, se va extinde la nivel naţional. Propunerea de supraveghere prin intermediul brăţărilor electronice a fost luată în discuţie în urmă cu 8 ani, dar abia acum va deveni realitate.
Cum se va folosi dispozitivul electronic de supraveghere
Potrivit Legii 146/2021, dispozitivul electronic de supraveghere se folosește astfel încât să nu îngrădească exercitarea dreptului la viața privată, mai mult decât este inerent naturii și conținutului procesului de monitorizare electronică, ori să nu provoace intenționat daune sau suferințe fizice ori psihice persoanei supravegheate, altele decât cele inerente naturii și conținutului procesului de monitorizare electronică.
În timpul monitorizării electronice este interzisă orice formă de discriminare pe temei de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA ori pentru alte împrejurări de același fel.
De asemenea, sistemul de monitorizare va avea două componente: un dispozitiv electronic ce se montează pe glezna persoanei supravegheate și unul ce i se pune la dispoziție persoanei protejate, care va genera alerte în cazul apropierii, sub distanța prestabilită, a dispozitivului electronic de supraveghere mobil purtat de persoana supravegheată.
Amenzi uriașe pentru cei care încalcă noile reguli
SIME permite transmiterea în sistemul de național pentru apeluri de urgență a unor date de localizare, ce conțin atât poziția geografică și precizia localizării asociate dispozitivului electronic de supraveghere, cât și coordonatele temporale aferente fiecărei poziții geografice transmise. De asemenea, atât persoana supravegheată, cât și cea protejată vor avea obligația de a informa organul de supraveghere cu privire la intenția de părăsire a țării, precum și cu privire la întoarcerea în România.
“La intrarea în țară, persoana supravegheată este obligată să contacteze și să informeze, de îndată, organul de supraveghere, care stabilește locul sau unitatea de poliție la care aceasta este obligată să se prezinte în cel mai scurt timp în vederea montării dispozitivului electronic de supraveghere, după caz”, se arată în lege.
Dacă persoanele supravegheate nu vor respecta aceste obligații, atunci ele risca amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei.
Menționăm că prezenta lege ar fi trebuit să intre în vigoare din martie 2022, dar a fost amânată pentru octombrie 2022.