Se aplică în toată România! Lovitură cruntă pentru șoferi. Guvernul a decis chiar azi

Sursă: Dreamstime

Vești proaste pentru șoferii din România. Guvernul a adoptat în cursul zilei de sâmbătă un nou proiect de lege, iar amenzile care se regăsesc în el sunt de-a dreptul usturătoare. Despre ce este vorba?

Vești de ultimă oră pentru șoferii din România. Guvernul României anunță prin intermediul unui comunicat că a aprobat în cursul zilei de sâmbătă, în cadrul unei şedinţe, un proiect de lege pentru modificarea anexei 2 la Ordonanţa Guvernului numărul 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

Mai exact, a fost actualizat cuantumul amenzilor contravenţionale aplicabile utilizatorilor pentru lipsa rovinietei valabile. Astfel, acesta este stabilit în funcţie de tipul autovehiculelor.

Amenda minimă este calculată ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, în timp ce amenda maximă este de patru ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale.

„Din anul 2010 până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la acelaşi nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%.

Astfel, valoarea amenzilor contravenţionale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda minimă şi de patru ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda maximă”, se arată în comunicat.

Cum pot plăti șoferii o amendă mai mică

Guvernul mai arată și că șoferii au la dispoziție două săptămâni pentru a plăti un preț mai mic. Mai exact, amenda stabilită prin procesul verbal de constatare a contravenţiei poate fi achitată la jumătate din minimul acesteia prevăzut de lege, în termen de 15 zile de la comunicare.

„Propunerea de modificare a cadrului legal actual este justificată de faptul că numărul contravenţiilor aplicate pentru circulaţia fără achitarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România (rovinietă) a crescut foarte mult în ultimii ani (734.143 PVCC aplicate în anul 2021 prin intermediul punctelor fixe şi mobile de control faţă de 357.531 aplicate în anul 2015). Tariful de utilizare pe reţeaua de drumuri naţionale din România se aplică în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare”, se mai menţionează în comunicat.