Regulile pe care pietonii trebuie să le respecte la trecerea străzii

Traversarea străzilor este la fel în fiecare oraș. Pietonii trebuie să fie atenți când trec pe cealaltă stradă, iar regulile stabilite în acest sens nu sunt doar simple recomandări.

Aceste reguli sunt impuse pentru a evita tragediile. Cei care sunt prinși că le încalcă vor primi amenzi.

trecere de pietoni
SURSA FOTO: Dreamstime

Cum se definește traversarea neregulamentară?

Traversarea străzii în mod neregulamentar se referă la trecerea pe drum în afara zonelor desemnate pentru pietoni sau atunci când semaforul nu permite trecerea.

Prin urmare, chiar dacă folosiți trecerea de pietoni, traversarea este considerată neregulamentară dacă semaforul arată culoarea roșie.

Trecerea neregulamentară nu doar ne pune viața în pericol. Cei care nu respectă regulile de circulație riscă să pună și viața celorlalți în pericol. În plus, reprezintă și o încălcare a legii care se pedepsește conform legislației din România.

trecere de pietoni
SURSA FOTO: Dreamstime

Cât este amenda pentru traversarea neregulamentară?

În București, sancțiunile pentru traversarea străzii în mod neregulamentar pot fi destul de severe.

În diverse zone, amenzile pot varia de la câteva sute de lei până la câteva mii. Acestea sunt acordate în funcție de mai multe aspecte precum gravitatea situației sau evaluarea polițistului care i-a la cunoștință evenimentul.

Începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de amendă a fost majorată cu 20 de lei, ajungând astfel la 165 de lei.

Acum, punctul de amendă reprezintă 5% din salariul minim brut, care este de 3.300 de lei.

Suma echivalează acum cu 5% din salariul minim brut pe țară, spre deosebire de 10% cât era în ultimii șase ani.

Codul Rutier în vigoare stabilește pentru pietonii care nu respectă regulile de circulație pe drumurile publice o amendă echivalentă cu două sau trei puncte de penalizare, în funcție de gravitatea încălcării.

Prin urmare, încălcarea regulilor de circulație de către pietoni pe drumurile publice este penalizată cu amenzi ce variază între 330 și 495 de lei.

Ce interdicții au pietonii?

Legea în vigoare ne arată ce interdicții au pietonii pe drumurile publice.

Așadar, articolul 167 din regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice arată că pietonii nu au voie:

  • să se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele speciale de avertizare luminoase şi sonore
  • să traverseze partea carosabilă prin faţa sau prin spatele vehiculului oprit în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepţia cazurilor în care există treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzător
  • să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafor
  • să traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise
  • să ocupe partea carosabilă în scopul împiedicării circulaţiei
  • să traverseze calea ferată atunci când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori când semnalul luminos sau acustic interzice trecerea
  • să circule pe pistele pentru biciclete, amenajate şi semnalizate corespunzător