La aproximativ 45 de minute de Shanghai se află ruinele părăsite ale ceea ce ar fi trebuit să fie cel mai mare parc de distracții din lume. Acesta este doar un exemplu dintr-atâtea prin care China demonstrează faptul că piața imobiliară a fost clădită pe proiecte fantomă în care s-au băgat miliarde de dolari pur și simplu degeaba: resurse risipite, munca inutilă, bani pierduți, mulți din aceștia fiind pe credite. Spargerea bulei imobiliare din China este mai aproape decât credem. Semnale sunt.
Un studiu realizat de China Index Academy, o agenție imobiliară independentă, arată că prețurile medii din zona Shanghai-ului au scăzut cu 40% față de vârful din 2009, scriu cei de la The Telegraph.
Mai mult, pentru a avea o imagine și mai clară asuipra tabloului imobiliar din China, cifrele arată că în Beijing, de exemplu, s-au închis într-un an mai mult de o mie de agenții imobiliare din cauza faptului că vânzările au scăzut dramatic.
"Dezvoltatorii care odinioară vindeau proiecte în câteva ore, acum sunt disperați", scriu britanicii, care observă că o companie care dezvoltă un ansamblu în Wenzhou a anunțat că oferă un BMW la un apartament vândut.
Cu toate astea, sunt analiști care încă mai speră că ceea ce se întâmplă acum în China nu este începutul prăbușirii pieței imobiliare, ci doar un fenomen. Asta pentru că, spun ei, milioane de chinezi care trăiesc în mediul rural migrează către orașe, fapt ce va încuraja construcția de noi și noi proiecte rezidențiale.
REUTERS: Galerie FOTO cu mega parcul de distracții abandonat
Pe de altă parte, americanii de la Forbes, scriu că în momentul de față, chinezii dispun de un stoc de 186 de milioane de locuințe, 49% dintre ele fiind construite după 1995.
Teza potrivit căreia mulți chinezi vor migra de la sate la orașe nu pare să se susțină. Un exemplu este cel al orațului Chongqing, care are 33 de milioane de locuitori. Aici, populația a crescut cu doar 1% în perioada 1997-2008, în timp ce "aria urbanistică" a crescut anual cu 12%. De asemenea, în Beijing populația a crescut cu 1% în aceeași perioadă, iar suprafața urbană a orașului a înregistrat o creștere de 9%.
Orașul fantomă în care prețul caselor a scăzut cu 70% în câteva luni
Prețurile apartamentelor din marile orașe au fost mult supraevaluate, în ciuda măsurilor restrictive impuse de guvernul de la Beijing.
De exemplu, proiectul imobiliar Jinxin Han Lin Yuan are locuințe al căror preț ajungea la 10.000 de yuani, în timp ce acum acesta este de 3750 de yuani.
Ordos, este cel mai cunoscut oraș fantomă. Aici a fost construit un campus, proiectat ca să găzduiască 2,3 de milioane de studenți, dar acum nu locuiesc decât maximum 30.000.
Publicața LA Times a găsit aici puțin cinci proiecte de infrastructură – pe care le califică drept "ridicole" -, finanțate de guvernul chinez, doar ”de dragul dinamizării și dezvoltării sectorului”.
CLĂDIRI FĂCUTE ÎN GRABĂ: Un bloc este demolat la doar câteva luni de la finalizare
Nu a trecut niciun an de când clădirea din imagine a fost construită în provincia chineză Zhejiang, că deja este demolată. Dezvoltatorii imobilului de 18 etaje se lăudau cu apartamente de lux cu vedere spre ocean, pe care le vindeau la aproape 600 de euro pe mp încă din 2009, înainte de a fi finalizate. Problema este că proiectul iniţial viza construirea unei clădiri cu 11 etaje şi nu de 18. În plus, construcţia a fost ridicată pe un teren incapabil să susţină atâta greutate.
Zhan, proprietarul unui apartament de la etajul 16, a plecat din locuinţa în care se mutase cu doar 17 ore în urmă. "Am cumpărat apartamentul datorită vederii frumoase. Păcat că nu se poate locui acolo. Se tot auzeau zgomote puternice, asemeni unor explozii. A fost înfricoşător. Apoi ni s-a spus că un pilon al fundaţiei s-a crăpat", a povestit Zhan pentru China Daily.
Experţii au explicat că solul pe care a fost ridicată clădirea de locuinţe s-a scufundat pentru că nu putea susţine o greutate atât de mare, fiind vorba despre un teren asanat, de pe care a fost îndepărtată apa pentru a deveni construibil.
Clădirea a fost finalizată în ianuarie 2011, dar la scurt timp a început să se scufunde tot mai mult.
Conform calculelor LA Times, sunt cel puțin 1.700 de miliarde de dolari din bugetul guvernului chinez înghițiți de proiecte de acest gen.
Cei de la Business Insider au publicat în vara acestui an un articol în care arătau proiectele imobliare fantomă, mii de locuinţe în care nu stă nimeni.
Roubini: "Aeroporturi pustii şi autostrăzi către nicăieri"
Analistul economic Nouriel Roubini spunea de curând: Chinezii au construit enorm. Numai că acum au blocuri goale, aeroporturi pustii şi autostrăzi către nicăieri. Toate aceste proiecte duc la investiţii neperformante.
<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/0h7V3Twb-Qk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Conform unei anchete realizată în peste 30 de orașe mari din China, proprietățile imobiliare din 11 orașe au prețuri ce depășesc de la 30% la 50% un indice de referință care ține cont de 11 factori, printre care infrastructura și puterea de cumpărare.
Diferența ajunge chiar la 70% în unele orașe. Conform cifrelor oficiale, prețurile apartamentelor erau în luna octombrie mai mari cu 0,2% față de luna anterioară și cu 8,6% față de perioada similară a anului trecut.
Guvernul de la Beijing a început să impună măsuri împotriva creșterii prețului la apartamente încă din luna aprilie, una dintre ele fiind interzicerea băncilor de a acorda credite pentru cei care vor să-și cumpere un al treilea apartament.
<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/rPILhiTJv7E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>