BTFP a oferit împrumuturi cu o durată de până la un an băncilor, asociațiilor de economii, cooperativelor de credit și altor instituții eligibile, care ofereau drept garanție titluri ale trezoreriei americane, titluri garantate cu ipoteci și alte active eligibile.
Băncile au putut în acest fel să se împrumute la nivelul valorii juste a activelor.
Cum a funcționat timp de un an BTFP
Investitorii s-au temut anul trecut că și alte bănci vor eșua. Multe bănci din SUA au fost expuse la retragerile clienților și la portofoliile de obligațiuni, iar colapsul Credit Suisse a demonstrat potențialul uriaș de contagiune, scrie The Conversation.
BTFP a încercat să calmeze temerile, permițând băncilor americane să se împrumute de la banca centrală, folosind obligațiunile lor ca garanție.
Acest lucru le-a permis să acceseze în liniște mai multe fonduri și a stabilit și prețul obligațiunilor la valoarea nominală inițială, nu la valoarea de piață. Efectiv, a anulat creșterile ratei dobânzii și a umflat bilanţul băncilor. O singură bancă, First Republic Bank din San Francisco, s-a prăbușit de atunci.
Ce se va întâmpla când BTFP se va încheia?
Cel mai probabil, nu va duce la alte prăbușiri ale băncilor. De fapt, acestea au beneficiat de un an pentru a se adapta la rate mai mari ale dobânzilor. În plus, s-au putut împrumuta de la Fed printr-o altă facilitate numită ”discount window”.
Cu toate acestea, oprirea BTFP ar putea crește costurile de împrumut ale băncilor, ceea ce înseamnă că marjele lor de profit vor scădea. Ar putea reacționa prin rate mai mari ale împrumuturilor sau reducând creditele pentru clienți și contribuind astfel la slăbirea economiei.
A doua modificare se referă la programul de relaxare cantitativă al Fed
A doua modificare se referă la programul de „relaxare cantitativă” (QE) al Fed și al altor bănci centrale, care datează din timpul crizei financiare globale din 2007-2009.
Băncile centrale au folosit banii pentru a cumpăra obligațiuni guvernamentale și alte active financiare. Au adăugat rezerve băncilor de top ca parte a acestui proces, permițând acestor instituții să împrumute mai mulți bani.
Cea mai recentă etapă a QE a început în martie 2020, ca răspuns la pandemie, apoi s-a încheiat în 2022, când băncile centrale au început un program invers, numit înăsprire cantitativă (QT). Acesta a implicat vânzarea de obligațiuni și alte active și eliminarea veniturilor din sistemul financiar.
Facilitatea a fost extrem de populară în perioada relaxării cantitative și a ratelor dobânzilor ultra-scăzute, deoarece au injectat mulți bani în sistem. Utilizarea programului a început să scadă de la sfârșitul anului 2022.
Timpuri riscante
Creșterea ratelor dobânzilor a dus deja la cele mai stricte standarde pentru creditare și la cea mai slabă cerere de împrumuturi din partea consumatorilor și a întreprinderilor. Între timp, băncile se confruntă cu alte provocări majore, cum ar fi scăderea cererii pentru spațiile de birouri ca urmare a muncii de la distanță.
Încheierea BTFP ar putea face băncile și mai expus riscurilor și mai avide de profit. Pericolul este că toate acestea dăunează economiei SUA, până la punctul în care datoriile neperformante se vor aduna și va apărea o nouă criză de lichidități, ca în 2008. Băncile vor fi precaute să-și acorde împrumuturi unele altora, iar cele mai slabe vor deveni neviabile.
Tensiunile geopolitice recente reprezintă un pericol suplimentar. Dacă creditele și investițiile transfrontaliere s-ar epuiza, ar putea crește și mai mult riscurile apariției datoriilor neperformante, afectând prețurile obligațiunilor, reducând și mai mult valoarea activelor băncilor și scumpind împrumuturile.