Motive de îngrijorare în Marea Neagră, pentru compania care deține platformele românești de exploatare a gazelor naturale Uranul și Ana. De câteva zile, două nave rusești patrulează foarte aproape de aceste zone, care se află la aproximativ 120 de km de țărm.

MApN susține că nu există vreun motiv de îngrijorare

Pe de altă parte, MApN spune că această situație nu este una nouă. Încă de la începutul războiului din Ucraina au fost semnalate nave rusești în zonă, iar situația aceasta nu reprezintă un pericol iminent, susține MApN.

Mai exact, în cursul zilei de vineri, 10 iunie, două nave rusești au fost semnalate în apropierea platformelor românești de exploatare a gazelor din Marea Neagră. Este vorba despre navele „Vasily Bykov” și „Pavel Derzhavin”, care au început să patruleze în zonă, perturbând traficul maritim în zona portului Sulina.

Prezența acestor nave rusești, care a fost semnalată de mai multe ori de la începerea războiului din Ucraina, nu poate fi restricționată în apropiere de zona economică exclusivă a României, chiar dacă navele rusești sunt interzise în porturile românești, au transmis reprezentanții MApN, contactați de stiripesurse.ro. Aceștia au precizat că, în prezent situația nu generează îngrijorări suplimentare și nu necesită o reacție fermă din partea României.

Plută de salvare rusească descoperită în apropiere de Constanța

De asemenea, menționăm că, Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) a anunţat că au recuperat o plută de salvare la aproximativ 10 mile marine travers de Portul Constanţa. Pe plută, care are însemne militare, nu se afla nicio persoană. De asemenea, pe plută erau şi mai multe veste de salvare care aveau un număr de bordaj şi nu numele navei cum ar fi trebuit, susţin reprezentanţii ARSVOM.

Reprezentanţii ARSVOM au declarat că această plută de salvare conţine însemne în limba rusă, provenind cel mai probabil de la o navă rusească și nu are alte elemente de identificare.

De asemenea, reprezentanţii Forţelor Navale au confirmat că această plută de salvare şi vestele găsite pe ea nu aparţin vreunei nave militare a României.

Cum arată și ce dotări au cele două nave rusești?

Menționăm că, cele două nave fac parte din „Proiectul 22160”, o serie de nave de patrulare de mari dimensiuni construite pentru marina rusă. Navele sunt destinate în primul rând unor sarcini precum patrularea, monitorizarea și protecția în mările deschise și închise.

Recent s-a raportat faptul că întreaga serie de nave de patrulare din Proiectul 22160 va fi reconvertită în corvete de apărare aeriană. Astfel, corvetele „Dmitri Rogachev”, „Pavel Derzhavin” și „Serghei Kotov” vor fi reechipate ținând cont de utilizarea în luptă a sistemului de apărare aeriană de pe „Vasili Bykov”, iar cea de-a cincea corvetă va intra în flotă cu sistemul de apărare aeriană „Tor-M2KM” deja instalat.

Cea de-a șasea și ultima navă este planificată să fie transferată în flotă anul viitor cu o nouă versiune a sistemului de apărare antiaeriană.

Nava de patrulare Dmitri Rogachev. Sursa: Wikipedia

Navele de patrulare din cadrul Proiectului 22160 are un deplasament de 1.700 de tone și este capabilă să atingă viteze de până la 30 de noduri. Acestea au o rază de navigație de 6000 de mile, o autonomie de 60 de zile și un echipaj compus din 80 de oameni. La bordul navei se află și un elicopter, Ka-27PS. Ca armă standard, corvetele sunt echipate cu un tun de 76 mm și au sisteme de rachete antiaeriene și mitraliere.