Expert: Piața imobiliară se află la începutul celei mai semnificative scăderi a activității, după 2006

Potrivit Fortune, cumpărătorii de case au luat cu asalt piața imobiliară în primul trimestru al anului, încercând să învingă creșterile prognozate ale ratei ipotecare, lucru care a dus la unul dintre cele mai competitive trimestre de la debutul pandemiei. Dar există semne care indică acum condiții mai favorabile de negociere pentru cumpărătorii de case, în lunile următoare, spun experții.

Prețurile locuințelor au crescut cu 21% în martie, față de aceeași perioadă a anului trecut

Prețurile locuințelor au crescut cu 21% în martie, față de aceeași perioadă a anului trecut, conform indicelui S&P CoreLogic Case-Shiller Home Price. Aproximativ 7 din 10 case s-au vândut cu sume mai mari decât prețul cerut. „Frenezia cumpărătorilor de locuințe a atins un nou maxim, deoarece cumpărătorii au dorit să-și asigure achiziția unei locuințe, înainte de creșterea ratei ipotecare”, spune Selma Hepp, economist șef adjunct pentru CoreLogic.

Prețul mediu al unei locuințe pentru o familie a fost de 397.600 USD în aprilie, în creștere cu 14,8% față de aprilie 2021.

Inflația și prețurile locuințelor

Există tot mai multe indicii că aceste creșteri ale ratelor dobânzii de către Rezerva Federală, pentru a controla inflația, încep să influențeze piața imobiliară, spun experții. Și se așteaptă o încetinire a ratei de creștere a prețurilor locuințelor din SUA și, în consecință, la condiții de piață mai bune pentru cei care doresc să cumpere. De aceea, în aprilie, cumpărătorii au renunțat în cele din urmă să mai mai achiziționeze locuințe la prețuri record.

Piața imobiliară se află la începutul celei mai semnificative scăderi a activității, după 2006

Economistul-șef al companiei Freddie Mac, Len Kiefer, a scris pe Twitter ce înseamnă această schimbare: „Piața imobiliară din America se află la începutul celei mai semnificative scăderi a activității după 2006”. Economistul șef al Moody’s Analytics, Mark Zandi, estimează că rata anuală de creștere a prețurilor locuințelor din SUA va scădea de la maximul istoric de 20,6%, la 0% până la această dată, anul viitor.

Această încetinire a cumpărării de locuințe este prin proiectare. La începutul acestui an, piețele financiare, ca răspuns la acțiunile Rezervei Federale, au majorat costurile ratelor ipotecare. Astfel, rata medie a ratei ipotecare fixe pe 30 de ani a crescut de la 3,11% în decembrie la 5,09% săptămâna trecută. Rezerva Federală crede că, dacă poate încetini piața imobiliară, un factor major al inflației, poate începe să controleze inflația generală.

Nu se poate repeta scenariul din 2006

Această contracție bruscă a cererilor de credit ipotecar este similară cu ce se întâmpla în 2006. Era începutul unei încetiniri a pieței imobiliare, care a culminat în anul 2008 cu o criză imobiliară la nivel național.

Zandi nu crede că scenariul s-ar putea repeta. De data aceasta, spune el, proprietarii sunt într-o formă financiară mult mai bună. În opinia sa, prețurile caselor din SUA vor scădea la nivel național abia anul viitor. El estimează că această „corecție a locuințelor” va duce probabil la reduceri de preț cu 5% până la 10% pe piețele imobiliare semnificativ „supraevaluate”, precum Boise și Charlotte.