China are, începând de săptămâna aceasta, un nou ambasador în Statele Unite, în persoana lui Qin Gang. De ce presa americană îl consideră pe acesta arogant şi chiar agresiv?
Nou moment-cheie în relaţia dintre Statele Unite ale Americii şi China!
Mesajul noului ambasador Qin Gang
Începând de miercuri, 28 iulie, Beijingul are un nou ambasador la Washington D.C., cunoscut pentru tonul său uşor agresiv. Qin Gang (55 de ani), considerat pionier al unui stil de comunicare diferit în politica externă a Chinei, este descris drept arogant de presa americană.
Pe Ambasada Chinei de la Washington stă acum scris, ca mesaj din partea noului ambasador: „Poporul chinez nu își va opri niciodată lupta pentru o viață mai bună. Partidul Comunist Chinez și guvernul Chinei nu vor opri niciodată eforturile de a dobândi fericirea pentru popor.”
Deşi nu este expert în relaţia China-SUA, noul ambasador se bucură de încrederea lui Xi Jinping
Qin Gang este cunoscut în lumea diplomaţiei pentru tonul său „abraziv”. El nu ezită să afirme că relaţiile bilaterale dintre China şi SUA au trecut prin numeroase „răsturnări de situație”, însă consideră că acum este momentul ca cele două puteri mondiale să răspundă spiritului vremurilor și așteptărilor comunității internaționale, să se trateze cu respect reciproc și egalitate, dar şi „să urmărească coexistența pașnică și cooperarea din care să câștige ambele părți, pentru că aceasta va fi binecuvântarea popoarelor noastre și a întregii lumi”, notează Europa Liberă.
Qin Gang a avut, în trecut, atribuţii legate de relaţia cu Europa şi chestiuni de informație și protocol în cadrul MAE chinez. El nu este expert al relaţiilor bilaterale chinezo-americane, faţă de alţi diplomaţi care au reprezentat China la Washington până acum, însă i-a câştigat încrederea preşedintelui Xi Jinping, scrie The New York Times.
Ton ostil faţă de presa străină, în trecut
Din postura de purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Qin Gang a avut de multe ori un ton ostil faţă de jurnaliştii străini, presărat cu metafore şi răspunsuri ironice, astfel că presa din China îl descria drept oficialul căruia „îi place să contraatace jurnaliștii”.
Tocmai de aceea, alegerea sa pentru postul de ambasador ar putea însemna că Beijingul nu are de când să cedeze niciun pas în faţa Statelor Unite şi îşi va susţine categoric și vocal locul pe care consideră că în ocupă în ierarhia globală.
Sursa foto: china-embassy.org