Deputat USR și vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, Emanuel Ungureanu a anunțat că a depus, miercuri, o plângere la DNA împotriva ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Deputatul USR susține că ministrul Sănătății este responsabil pentru decesele cauzate de infecțiile nosocomiale din spitale.
Alexandru Rafila a fost reclamat la DNA: Nu doar trebuie să plece din fruntea Ministerului, ci trebuie să răspundă
„Așa cum am promis! Astăzi, voi depune la DNA, în calitate de deputat și vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, o plângere penală împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila și a funcționarilor din Ministerul Sănătății pentru că, în ciuda avertismentelor oficiale, acesta refuză să respecte legile emise de Parlamentul României.
Dacă ar fi făcut norme la Legea 3/2021 inițiată de Tudor Pop, Adrian Wiener și subsemnatul, care se referă la combaterea infecțiilor nosocomiale, Rafila și alți funcționari din ministere, ar fi PREVENIT zeci de morți evitabile! Voi invoca în plângere și încălcarea articolul 297 din Codul Penal.
Rafila nu doar trebuie să plece din fruntea Ministerului Sănătății, ci trebuie să răspundă pentru lenea penală, pentru contractul de consultanță de 21 de milioane de euro cu OMS și pentru deplasările de lux în Cuba sau Israel!
Detalii despre acțiunea penală voi oferi în conferința de presă pe care o voi susține astăzi, în Parlamentul României, după ședința de plen! Dovada că Rafila nu a răspuns, nici până astăzi la solicitarea mea oficială cu privire la refuzul de a face norme pentru Legea de Combatere a Infecțiilor Nosocomiale.” a transmis deputatul USR Emanuel Ungureanu, printr-un mesaj postat pe Facebook.
Măsurile pe care le-a luat Ministerul Sănătății
La polul opus, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat, duminică seara, că deja au fost făcute unele lucruri pentru a îndrepta situaţia.
„În ceea ce priveşte infecţiile, în acest an am reuşit să facem extrem de multe lucruri, în ciuda criticilor care au fost adresate Ministerului Sănătăţii sau mie personal, începând cu strategia naţională, planul naţional de acţiune, care sunt finalizate şi care trebuie doar aprobate prin hotărârea Guvernului României.
Dar repet, ăsta e un proces, am reuşit să facem ghidurile de bună practică, am stabilit că în interiorul spitalelor trebuie să funcţioneze laboratoare sau compartimente de microbiologie şi nu trebuie să facem doar controlul infecţiilor, prin identificarea şi urmărirea lor, ci trebuie să facem lucrul ăsta şi pentru bacteriile multirezistente”, a precizat Alexandru Rafila.