Mircea Geoană a susținut că la Summitul de la Vilnius aliaţii au decis să cheltuiască cel puţin 2% din PIB pentru apărare, deoarece „nu era corect să avem o asimetrie în ceea ce priveşte împărţirea sarcinilor”.
Secretarul General Adjunct al NATO a făcut această afirmație în contextul unei discuții cu jurnalistul David Sanger, de la „The New York Times”. Mircea Geoană a fost prezent joi, în Statele Unite ale Americii, la Aspen Security Forum.
Ucraina trebuie să facă mai multe reforme
El a vorbit și despre aderarea Ucrainei la NATO, menționând că acest stat trebuie să facă mai multe reforme, nu doar să câştige războiul. În sprijinul afirmației sale, Geoană a oferit exemplul României, care a fost refuzată iniţial să intre în NATO, la Summitul de la Madrid, dar a perseverat.
”Este un lucru pe care SUA, de mulţi ani şi multe administraţii, l-au cerut aliaţilor europeni şi Canadei: să cheltuiască mai mult pentru apărare. Şi toţi aliaţii au decis la Vilnius că vor cheltui cel puţin 2% din PIB. Acesta este un minim, dar faptul că economii mari, cum ar fi Germania, Italia, Olanda, Spania, vor merge la 2% sau mai mult în sine este o investiţie masivă”, a punctat Mircea Geoană.
Plan de acţiune industrială decis de liderii NATO
El a mai spus că liderii NATO au decis să aibă şi „un plan de acţiune industrială.”
”Ne intensificăm producţia, ne revitalizăm baza industrială. Ceea ce face NATO foarte bine este să trimită un semnal de cerere atât industriei de apărare din ţările aliate, cât şi către sectorul tehnologic, către companiile din domeniul tehnologiei”, a punctat înaltul oficial.
În legătură cu Ucraina, Mircea Geoană a apreciat că, la Summitul de la Vilnius, deciziile luate nu au reprezentat doar „un fel de îmbunătăţire cosmetică” a relaţiei Alianţei cu această ţară, ci „o schimbare profundă”.
”Secretarul General, Jens Stoltenberg, a spus să avem un Consiliu NATO-Ucraina, care este o îmbunătăţire masivă a relaţiei noastre cu Ucraina. Şi a mai spus un lucru pe care îl repet aici, la Aspen: la Vilnius, Ucraina a fost primită ca un egal”, a afirmat Geoană.
România, exemplu de perseverență
Secretarul General Adjunct al NATO a dat exemplu România.
”România şi multe ţări din regiune, după căderea comunismului, au aspirat şi în cele din urmă au aderat la NATO. De ce? Pentru că am crezut în această alianţă şi am perseverat. Prima dată, la Madrid, cred că vă amintiţi că România a fost refuzată. Noi am continuat”, a spus Mircea Geoană.