Proiect de lege privind sistarea accesului la conținut web infracțional în Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova ar putea primi atribuții extinse pentru a dispune sistarea accesului la conținut web cu caracter infracțional.

Această propunere legislativă, care a fost examinată de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică, face parte din modificările aduse Legii comunicațiilor electronice.

Vor fi respectate anumite principii legale

Proiectul de lege din Republica Moldova elaborat de MAI prevede că atât MAI, cât și SIS, vor avea competența de a bloca accesul la conținut online considerat infracțional. Implementarea acestei măsuri va respecta anumite principii legale, inclusiv:

  1. Proporționalitatea: Măsurile tehnice de sistare trebuie să fie proporționale cu scopul urmărit.
  2. Minimizarea Restricțiilor: Aplicarea măsurilor tehnice trebuie să fie cât mai puțin restrictive.
  3. Informarea Publicului: Utilizatorii și furnizorii de servicii vor fi informați despre motivele sistării accesului și despre căile legale de contestare a măsurii.
  4. Revizuirea Periodică: Necesitatea continuării sistării accesului va fi revizuită periodic.
  5. Dreptul la Măsuri Proprii: Furnizorii de servicii au dreptul să implementeze propriile măsuri pentru prevenirea utilizării abuzive a serviciilor lor.

Sistarea accesului la paginile web care conțin informații utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor poate fi dispusă pentru un termen de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii până la maximum 90 de zile.

Ordinul de sistare sau eliminare a conținutului online poate fi contestat în instanță, transmite moldpres.md.

spionare securitate cibernetica hackeri scurgere de date
SURSA FOTO: Dreamstime

Proiectul va fi examinat în plenul Parlamentului de la Chișinău

Proiectul de lege include și atribuirea competenței MAI de a dispune conservarea datelor informatice până la începerea urmăririi penale, asigurând astfel păstrarea probelor necesare pentru investigarea infracțiunilor.

Proiectul de modificare a Legii privind prevenirea și combaterea criminalității informatice urmează să fie examinat în plenul Parlamentului Republicii Moldova. Dacă va fi adoptat, această legislație va oferi autorităților noi instrumente pentru a combate infracționalitatea informatică și pentru a proteja securitatea națională în mediul online.