În cursul zilei de vineri, 21 iunie, Executivul de la București a adoptat o OUG care prevede ca aceste site-uri să fie blocate la nivel național. Care este motivul pentru care s-a ajuns aici?
Legislația pieței de capital, modificată. Ce măsuri au impus cei de la ASF
ASF schimbă regulile în România. Guvernul a adoptat vineri o Ordonanță de Urgență ce modifică legislația pieței de capital. De asemenea, ea instituie măsuri pentru prevenirea și combaterea publicității și tehnicilor agresive de comunicare folosite de entități neînregistrate la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Autoritatea subliniază că a avut o contribuție semnificativă la elaborarea actului normativ.
ASF spune că a colaborat intens și constant cu asociațiile profesionale reprezentative. Nu în ultimul rând, spune că a colaborat i cu reprezentanții infrastructurii pieței de capital, beneficiind totodată de expertiza specialiștilor săi.
Ordonanța de Urgență este parte a strategiei ASF pentru actualizarea și îmbunătățirea continuă a legislației pieței de capital. Aceasta trebuie să fie aliniată cu reglementările europene, care sunt într-o permanentă schimbare.
Totodată, actul normativ vizează dezvoltarea pieței de capital, îmbunătățirea protecției investitorilor și consolidarea rolului ASF.
„Adoptarea Ordonanţei de astăzi marchează un punct important în procesul de transformare a cadrului legislativ, necesar pentru a oferi o dimensiune europeană pieţei financiare non-bancare. Introducerea unor noi facilităţi pentru entităţile care activează în sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare reprezintă un angajament ferm al ASF pentru o piaţă solidă, sigură şi atractivă pentru investitori”, a declarat Alexandru Petrescu, preşedintele ASF, citat în comunicat.
Motivul pentru care a fost creat actul normativ
Actul normativ a fost creat drept un instrument legislativ pentru atingerea obiectivelor generale și specifice din Strategia națională pentru dezvoltarea pieței de capital din România 2023-2026.
Potrivit ASF, acesta include prevederi privind:
- modificarea și completarea legislației referitoare la organismele de plasament colectiv și administratorii acestora, emitenți
- serviciile și activitățile de investiții
„Am obţinut un succes important în ceea ce priveşte modernizarea şi actualizarea legislaţiei privind piaţa de capital şi am făcut un mare pas înainte pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pieţei. Avem astăzi mai multe instrumente pentru a sprijini dezvoltarea şi creşterea atractivităţii pieţei de capital şi, totodată, pentru a-i proteja pe investitori.
Procesul de elaborare a legii a fost accelerat încă de la începutul mandatului meu, ţinând seama de întârzierile anterioare. Am reuşit finalizarea în doar două luni, astfel încât să intre în dezbatere publică şi în circuitul de avizare. A fost un proces transparent şi am ţinut seama de opiniile profesioniştilor în domeniu.
Avem în continuare alte două obiective pe termen scurt importante în materie de reglementare: promovarea modificărilor Legii 24 şi finalizarea Legii ecosistem, în ceea ce priveşte legislaţia fondurilor de investiţii”, a declarat Gabriela Horga, vicepreşedintele ASF, coordonator al Sectorului Instrumentelor şi Investiţiilor Financiare.
Principalele modificări ale legislației pieței de capital
O parte dintre cele mai importante modificări sunt:
- Finanțarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM-uri)
Este introdusă posibilitatea ca IMM-urile să fie finanțate de către clienții profesionali specificați în Legea nr. 126/2018, inclusiv entități autorizate, reglementate și supravegheate de ASF. Aceasta va sprijini dezvoltarea IMM-urilor, oferindu-le acces la fonduri europene nerambursabile.
- Simplificarea Cadrului Legal pentru Administratorii de Organisme de Plasament Colectiv
Se instituie măsuri pentru debirocratizarea și simplificarea normelor legale care reglementează autorizarea, organizarea și funcționarea administratorilor de organisme de plasament colectiv.
- Aprobarea Prospectelor de ASF pentru Titluri de Datorie ale Autorităților Publice Locale
Se introduce posibilitatea ca ASF să aprobe prospecte pentru autoritățile administrației publice locale care doresc să efectueze oferte publice de titluri de datorie sau să le admită pe o piață reglementată. Acest lucru va contribui la dezvoltarea pieței de obligațiuni autohtone, extinzând baza de investitori și sporind transparența emisiunilor de obligațiuni.
- Promovarea Societăților de Servicii de Investiții Financiare (SSIF)
Este reglementată posibilitatea ca SSIF-urile să fie promovate și de persoane care nu fac parte din personalul propriu sau agenții delegați, în cadrul unor campanii dedicate și respectând anumite condiții.
Site-urile entităților neautorizate, interzise în România
S-a pus accent pe combaterea publicității înșelătoare și a tehnicilor agresive de comunicare utilizate de entitățile neînregistrate în Registrul ASF.
În acest sens, s-a decis restricționarea accesului de pe teritoriul României la site-urile acestor entități neautorizate care promovează servicii de investiții frauduloase.
Adoptarea acestui act normativ va facilita accesul investitorilor, în calitate de consumatori de servicii financiare, la produse de investiții dezvoltate atât în România, cât și în alte state membre. Această măsură va avea un impact pozitiv asupra diversificării riscurilor pentru investitori.