Luni, 6 martie, oficialii Comisiei Europene au venit în România pentru a afla mai multe despre scandalul Bâstroe. Experții români și ucraineni au stabilit că partea română trebuie să explice clar planul de măsurători și motivele.
Virgil Munteanu, fostul guvernator al Deltei Dunării, a explicat care ar fi consecințele unei dragări pe canalul Bâstroe.
Consecințele dragării pe canalul Bâstroe
Potrivit acestuia, lucrările hidrotehnice de mare anvergură ar crea un dezechilibru în Delta Dunării, din toate punctele de vedere.
„Din punctul meu de vedere, acest canal este perfect funcțional, începând cu data de 17 februarie 2023, când a fost emis de către ministerul Infrastructurii din Ucraina, avizul pentru navigatori. Se menționează foarte clar în document că navele până la 6,5 metri pot intra.
Acest aviz este extrem de important, pentru că o navă, dacă intră pe canal și eșuează, pentru că apa e prea mică, se blochează canalul ăla. Noi am avut Sulina blocat 13 ani.
Din păcate, studii științifice, pe date colectate de-a lungul anilor, nu s-au făcut. Ceea ce a condus numai la estimări sau anticipări. Ceea ce toată lumea este de acord este că, prin aceste lucrări hidrotehnice de mari anvergură, se crează un dezechilibru.
Consecințele unui dezechilibru hidrologic în Delta Dunării sunt pe toate planurile: biodiversitate, sedimentologie, activități tradiționale”, a declarat Virgil Munteanu pentru Antena 3 CNN.
Măsurătorile vor începe pe 15 martie
Partea română poate începe măsurătorile pe brațul Chilia și canalul Bâstroe din 15 martie, potrivit unui acord stabilit vineri, pe data de 3 martie.
Specialiştii români vor putea începe măsurătorile pe braţul Chilia şi canalul Bâstroe din data de 15 martie 2023, s-a convenit vineri în cadrul primei întâlniri tehnice româno-ucrainene referitoare la canalul Bâstroe, informează Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Ucraina a transmis că nu a încălcat niciun acord internațional de mediu.
Totodată, s-a stabilit ca punct unic de contact câte un expert al fiecărei părţi, iar aceştia urmează se se întâlnească luni, 6 martie, pentru a stabili detaliile planului de efectuare a măsurătorilor pe Braţul Chilia şi pe Canalul Bâstroe, care sunt estimate să dureze 10 zile.
„Astăzi, 3 martie 2023, a avut loc o întâlnire tehnică, în format videoconferinţă, la nivel de experţi între partea română şi cea ucraineană. Întâlnirea a fost coordonată la nivel de secretari de stat ai ambelor părţi. Participanţii au convenit ca partea română să înceapă măsurătorile pe braţul Chilia şi canalul Bâstroe din data de 15 martie 2023.
Totodată, s-a stabilit ca punct unic de contact câte un expert al fiecărei părţi. Aceştia se vor întâlni luni, 6 martie 2023, pentru a stabili detaliile planului de efectuare a măsurătorilor pe Braţul Chilia şi pe Canalul Bâstroe, acestea fiind estimate să dureze 10 zile. Cele două părţi au convenit că este cea mai bună soluţie care să clarifice informaţiile contradictorii pe tema dragării Canalului Bâstroe şi a Braţului Chilia”, se menţionează în comunicat.