Ministrul Agriculturii merge la Bruxelles, la Consiliul Agricultură şi Pescuit

Petre Daea, ministrul Agriculturii, se va afla luni, 20 martie, la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles.

Cu această ocazie, el se va întâlni cu comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski. Cei doi vor discuta despre identificării celor mai bune soluţii privind sprijinul fermierilor afectaţi, ca urmare a conflictului din Ucraina, a transmis Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Care sunt principalele subiecte de discuţie de pe masa demnitari europeni

„Ministrul Agriculturii şi dezvoltării rurale, Petre Daea, va participa luni, 20 martie 2023, la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, care va avea loc la Bruxelles.

Pe agenda discuţiilor se vor regăsi subiecte de interes major pentru fermierii români, precum: situaţia pieţelor agricole, aspecte legate de comerţ în domeniul agriculturii, pescuit şi acvacultură, regulamentul privind refacerea naturii – elemente privitoare la agricultură şi silvicultură, revizuirea iniţiativei UE privind polenizatorii, raportul elaborat de grupul de reflecţie european privind sectorul cărnii de porc”, se arată în comunicatul oficial al instituţiei de la Bucureşti.

În dezbaterile din cadrul reuniunii Consiliului, miniştrii vor desfăşura un schimb de opinii cu privire la pachetul de măsuri al Comisiei menite să sporească sustenabilitatea şi rezilienţa sectorului de pescuit şi acvacultură din UE.

Consiliul Agricultură şi Pescuit va invita oficialii europeni la o dezbatere despre situaţia actuală a pieţelor agricole internaţionale ce se va axa pe relaţiile cu principalii parteneri comerciali, pe actualele negocieri şi provocări legate de comerţ, inclusiv în contextul situaţiei actuale din Ucraina.

Preşedinţia suedeză va furniza informaţii cu privire la implicaţiile pentru agricultură şi silvicultură în UE referitoare la propunerea de regulament privind refacerea naturii.

Comisia va informa miniştrii cu privire la raportul elaborat de Grupul de reflecţie european privind sectorul cărnii de porc şi, totodată, va furniza informaţii cu privire la comunicarea sa recent publicată privind protecţia speciilor polenizatoare.

Critici dure la adresa lui Petre Daea, după ce fermierii români au primit cele mai mici despăgubiri din partea UE

Ministrul Agriculturii a fost criticat dur pentru modul „dezastruos” în care ar fi negociat compensaţiile de la Comisia Europeană.

Europarlamentarul Dacian Cioloş chiar i-a cerut lui Marcel Ciolacu să îl retragă din funcţie urgent pe Petre Daea, din acest motiv. Alesul european a mai precizat că îi va cere comisarului pentru Agricultură şi dezvoltare rurală Janusz Wojciechowski să reevalueze impactul crizei cerealelor asupra agricultorilor români şi să crească despăgubirile cuvenite României.

„Fermierii români sunt nedreptăţiţi din cauza incapacităţii de negociere la vârful Ministerului Agriculturii şi a incompetenţei administraţiei. Producătorii de cereale din România, cel mai puternic afectaţi de importurile din Ucraina, vor primi cele mai mici despăgubiri din rezerva de criză a UE.

România va primi o sumă totală de 10 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care va primi 30 de milioane de euro, şi Bulgaria, care va primi 16 milioane de euro. Aşa cum a fost şi în cazul Schengen, această situaţie este încă o dovadă că avem lideri politici irelevanţi la nivel european, incapabili să ne apere interesele.

Îi cer preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, să îl retragă de urgenţă din funcţie pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru modul dezastruos în care a negociat compensaţiile de la Comisia Europeană.

Răspunderea pentru negocieri îi aparţine integral ministrului Daea şi, cum responsabilitatea politică este a partidului care l-a desemnat ministru, Marcel Ciolacu se face vinovat în mod direct de comportamentul ministrului său şi trebuie să răspundă pentru fiecare minut pe care acesta îl petrece la conducerea Ministerului Agriculturii”, a afirmat Dacian Cioloş.