Se caută soluții pentru complicațiile din piața energiei. Virgil Popescu: Trebuie să transformăm provocările în oportunități
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Energiei a precizat că s-a întâlnit cu Luigi di Maio (ministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale din Italia), Benoît Revaz (secretar de stat Oficiul Federeal al Energiei din Elveția), profesorul Dörte Fouquet (director al Federației Europene a Energiei Regenerabile) și cu Rina Bohle Zeller (specialist al companiei producătoare de turbine eoliene Vestas) în cadrul unei conferințe la Berlin, unde s-a vorbit despre soluții privitoare la complicațiile de pe piața energiei, mai precis la cele provocate de războiul din Ucraina.
Virgil Popescu a precizat că ținta principală este transformarea provocărilor în oportunități, acest lucru fiind posibil prin reducerea dependenței de Federația Rusă.
”Am reușit să ne mobilizăm și să facem, în decurs de 10 zile, trecerea Ucrainei și a Republicii Moldova la sistemul energetic european, iar acum trebuie să grăbim și interconectivitatea în domeniul gazelor. Iar asta înseamnă că vom reuși să diversificăm sursele de aprovizionare și de transport, din SUA, Azerbaijan, Qatar, Arabia Saudită, Egypt, Israel și alte state”, spune ministrul.
De asemenea, oficialul român mai spune că în procesul de decarbonare România se bazează și pe energia nucleară, subliniind că ”intenția noastră este să promovăm o viziune integrată în ceea ce privește investițiile, astfel încât dezvoltarea să ajungă la toate segmentele: producție, transport, distribuție”.
60% din producția de electricitate are emisii reduse de carbon
În mesajul postat pe pagina de socializare, ministrul Virgil Popescu mai spune că România are deja 60% din producția de electricitate cu emisii reduse de carbon, însă țara noastră dorește să ajungă la un procent mai mare.
Pentru a se întâmpla acest lucru, oficialul a anunțat că se vor face ”investiții masive în unitățile de producție a energiei regenerabile”.
Într-o altă ordine de idei, ministrul Energiei a spus că ”pe termen scurt, prin colaborare, vom folosi LNG și NG de la țări care nu folosesc energia ca armă de șantaj, așa cum a făcut Rusia”.
La finalul mesajului, ministrul Virgil Popescu a subliniat că este important să se lucreze împreună pentru a crește nivelul de securitate energetică, subliniind că în acest mod se pot găsi soluții pentru toată lumea.