Oficialii germani cauta o solutie pentru separarea companiei Opel de constructorul american General Motors (GM), care este sever afectat de criza economica.

„Nu mai putem continua in acest fel cu GM. Singura optiune este separarea de aceasta companie”, a declarat liderul consiliului muncitorilor de la Opel, Klaus Franz.

Potrivit cotidianului german Westdeutsche Allgemeine Zeitung, un scenariu viabil ar putea fi ca landurile din nordul Germaniei, unde Opel are fabrici, sa preia o parte din actiunile companiei, asa cum a facut landul Saxonia Inferioara in cazul Volkswagen.

Discutiile intre Opel si GM cu privire la separarea celor doua companii au inceput inca de acum cateva saptamani in localitatea Düsseldorf.

Mai mult, potrivit cotidianului german, Opel incearca sa capete accesul la propriile sale tehnologii, intrucat brevetele acestora apartin acum unei subsidiare a companiei americane.

Totusi, uniii politicieni locali au propus unele solutii alternative, deoarece Comisia Europeana (CE) urmareste sa suspende asa-zisa lege Volkswagen, care incalca legile Uniunii Europene.

„O participatie a statului in cadrul Opel nu este fezabila. Aceasta ar fi o misiune sinucigasa pentru platitorii germani de taxe”, au declarat politicienii care dezaproba preluarea unui pachet de actiuni de catre landurile germane.