Universitatea din Oxford anunță că va demara luna aceasta un studiu pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă atunci când persoanele care au contractat deja coronavirusul sunt infectate pentru a doua oară. Studiul va avea două faze, una luna aceasta și a doua în vară. Fiecare participant la aceste teste trebuie să fi avut deja virusul și să se fi vindecat. Pentru participare ei primesc fiecare câte 5.000 de lire sterline.
Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au anunțat luni lansarea unui proces de teste pe om pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă atunci când persoanele care au contractat deja coronavirusul sunt infectate pentru a doua oară. Cercetătorii vor examina ce fel de răspuns imun ar putea împiedica reinfectarea oamenilor cu Covid-19 și vor investiga cum reacționează sistemul imunitar la infectarea pentru a doua oară cu acest virus, după cum transmite CNBC.
Procesul de testare va avea loc în două faze, cu participanți diferiți în fiecare fază. Prima fază este programată să înceapă luna aceasta, iar a doua fază va începe în vară. Pentru participarea la aceste teste ei vor primi fiecare câte 5.000 de lire sterline.
„Aceste studii ne spun lucruri pe care altele nu le pot face, deoarece, spre deosebire de infecția naturală, acestea sunt strict controlate”, a declarat Helen McShane, investigator șef în cadrul studiului și profesor la Departamentul de Pediatrie de la Universitatea din Oxford.
Studiul va avea două faze
Pentru prima fază, până la 64 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani care au fost infectați anterior în mod natural vor fi expuși din nou la virus în condiții controlate.
Cercetătorii vor supraveghea participanții, aceștia urmând să fie supuși scanări ale plămânilor și inimă, în timp ce stau izolați într-o clădire special concepută pentru cel puțin 17 zile. Toți cei care participă la aceste teste trebuie să fie în formă bună și trebuie să se fi recuperat complet de la prima lor infecție cu COVID-19 pentru a minimiza riscul.
A doua fază a procesului va explora două domenii diferite.
„În primul rând, vom defini foarte atent răspunsul imun de baza la voluntari, înainte de a fi infectați. Aceștia vor fi apoi infectați cu o doza de virus aleasă din primul studiu și vom măsura gradul de infectare. Vom putea apoi să înțelegem ce fel de răspunsuri imune protejează împotriva reinfectării”, a spus McShane.
„În al doilea rând, vom măsura răspunsul imun la mai multe intervale de timp după infecție, astfel încât să putem înțelege ce răspuns imun generează virusul”, a adăugat ea.
Durata completă a studiului va fi de 12 luni, incluzând cel puțin opt întâlniri ulterioare după externare.
Un studiu similar a fost realizat și în Statele Unite. Acolo, potrivit statisticilor, 10% dintre cei care au fost infectați anterior cu COVID s-au reinfectat.