Ministrul Turismului spune că nu e normal ca amplasarea cearşafurilor pe plajă să coste 200 lei

După ce un complex rezidenţial din orașul Năvodari (județul Constanța) a solicitat 200 de lei pentru amplasarea unui cearşaf la malul mării (tarif ce depășește prețul pentru închirierea a două șezlonguri cu umbrelă în primul rând dinspre apă), ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a vorbit marți despre prețurile mari de pe litoralul din România.

Acesta a spus că nu i se pare firesc ca un operator economic să ceară 200 de lei pentru amplasarea unui prosop pe plajă, însă a precizat că Ministerul Antreprenoriatului și Turismului nu are competențele necesare pentru a schimba prețurile.

„Am văzut şi eu imagini cu acest subiect. Strict personal, nu mi se pare firesc. Am văzut şi o explicaţie dată de acel operator. De altfel, am înţeles că nimeni nu a achitat o astfel de sumă exorbitantă pentru aşa ceva. Ministerul certifică aceste porţiuni de plajă pentru o activitate turistică şi avem echipe care fac verificare în teren. La orice sesizare, echipa merge acolo şi verifică conformitatea ativităţii turistice de pe plajă, cu prevederile din legislaţie.

Noi nu avem măsuri legale cu privire la preţuri, nu avem competenţe ca minister. Tarifele, cel puţin în acel caz, sunt de neacceptat şi iniţiativa acelui operator a fost total nefericită pentru că descurajează o activitate turistică care, cel puţin pe litoral, este aşteptată vreme de nouă luni de zile”, a declarat marți Constantin Daniel Cadariu.

Ministrul Turismului spune că prețurile mari de la mare sunt cauzate de criza economică

Constantin Daniel Cadariu a explicat că prețurile din acest an au crescut din cauza crizelor suprapuse cu care ne confruntăm, totuși, din punctul său de vedere, anumite prețuri sunt nejustificat de mari.

„Ideea de bază este următoarea – suntem într-o economie de piaţă şi ar trebui să funcţioneze cererea şi oferta şi probabil în linii mari şi funcţionează. Mai mult ca sigur, acolo unde sunt exagerări, fie dacă discutăm despre alimentaţia publică sau discutăm de tarifele pentru cazare, clienţii, turiştii vor reacţiona.

Pe de altă parte, constatăm cu toţii realităţi internaţionale – criză economică, perioadă post-pandemică, creşteri de preţuri la utilităţi. Nu zic neapărat că toate, dacă sunt astfel de preţuri exagerate, ar fi justificate, dar sunt şi explicaţii pentru preţuri mai mari, cel puţin comparativ cu perioada similară a anului trecut”, a completat ministrul Turismului.

Referitor la prețul exagerat al complexului rezidențial din Năvodari, menționăm faptul că patronii au explicat că afacerea lor este într-o zonă „exclusivistă”, în care majoritatea rezidenţilor sunt medici şi avocaţi care vor intimitate.

Ei au spus că au pus un preț așa mare penru amplasarea cearșafurilor la malul mării din dorința de a „descuraja comportamentul clienţilor din afara complexului care se aşază cu cearşaful în faţa primului rând de umbrele”, relatează News.ro.