Se cer din nou taxe vamale pentru cerealele din Ucraina. Deputat PSD: Avem datoria să ne protejăm fermierii și procesatorii

cereale

SURSA FOTO: Dreamstime

Florin Ionuț Barbu, deputat PSD, ar vrea să fie din nou introduse taxe vamale pentru cerealele din Ucraina care se vând la noi în țară. Chiar dacă România sprijină Ucraina în ceea ce privește războiul, deputatul afirmă că "avem datoria să ne protejăm fermierii și procesatorii".

Deputatul PSD Florin Ionuț Barbu spune că protestul fermierilor români față de sprijinul insuficient decis de Comisia Europeană pentru pierderile înregistrate de aceștia ca urmare a afluxului de cereale ucrainene este îndreptățit.

Fermierii români au avut de suferit pentru că nu au putut să-și valorifice producțiile de cereale

„Este din ce în ce mai evident că Decizia Comisiei Europene de a ridica taxele vamale pentru produsele provenite din Ucraina a generat efecte negative tuturor statelor din regiune.

Cerealele provenite din Ucraina au provocat blocaje comerciale, au destabilizat piața, au generat prăbușiri ale prețurilor, punând fermierii români în imposibilitatea de a-și valorifica producțiile. Este timpul ca taxele vamale să fie reintroduse și să permitem cerealelor și produselor ucrainene doar tranzitarea teritoriului României în drumul lor către țări terțe”, susține deputatul.

Florin Ionuț Barbu afirmă că România sprijină Ucraina în ceea ce privește războiul, însă chiar dacă face acest lucru, asta nu înseamnă cu nu trebuie să protejeze fermierii care au de pierdut.

Deputatul PSD: Avem datoria să ne protejăm fermierii și procesatorii

Fermierii români au organizat vineri proteste de amploare în mai multe zone ale țării. Agricultorii sunt revoltați de faptul că autoritățile nu-i protejează în criza provocată de războiul din Ucraina.

Mii fermieri protestează în toată țara din cauza preţurilor de dumping ale produselor agricole ucrainene şi împotriva preţurilor practicate la produsele lactate şi la lapte de lanţurile de magazine.

Oamenii sunt nemulţumiţi și de soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agroalimentar românesc, pe fondul problemelor cauzate de conflictul armat din Ucraina. Fermierii au ieșit cu tractoarele în unele orașe sau localități, îngreunând circulația.

200 de tractoare şi utilaje agricole au blocat circulaţia în Târgu Mureş, în timpul unui protest al fermierilor nemulțumiți

Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Taurine, Iacob Boca susține că permiterea importurilor de grâu din Ucraina a fost „o joacă urâtă” şi „a băgat în faliment toată ţară”, întrucât România trebuia să fie ţară de tranzit pentru produsele din Ucraina, nu piaţă de desfacere.

„Au cumpărat grâu cu 60 de bani şi vând cu un leu, la noi a ajuns de la 1,6 lei preţul la grâu, la 80 de bani. Suntem falimentari, suntem în faliment toţi.

În judeţul Mureş suntem 4.000 de crescători de vaci, locul 1 pe ţară la producţia de lapte, avem fermieri tineri şi buni, dar trebuie să avem grijă de ei că altfel o fermă de vaci care intră în faliment nu o mai redresează nimeni”, a precizat Iacob Boca.