Conform publicației El Mundo, comisarul european pentru piețele financiare, Michel Barnier,  a propus interzicerea notării datoriei publice a țărilor ce beneficiază de un plan de ajutor financiar.
Membrul Comisiei Europene, dorește schimbarea regulilor, fiind de părere că în momentul în care un stat este membru UE și beneficiază de solidaritatea asociaților săi, programul de sprijin internațional care se aplică nu poate fi ignorat.
Aceasta propunere vine după decizia luată de Moody săptămâna trecută de a reduce nota Portugaliei, în ciuda faptului că aceasta țară beneficiază de suport financiar din partea UE și face parte și dintr-un program de ajustare a datoriilor.
Barrnier a reamintit efectele negative produse de scăderea notei țărilor afectate precum creșterea costurilor de credit, destabilizarea statelor și posibilele efecte de contagiune ale economiei și a specificat faptul că a cerut președinției poloneze să introducă subiectul schimbării regulilor pe ordinea de zi a următoarei întălniri a miniștrilor de Finanțe din UE.
Prin urmare, Comisia va popune să solicite agențiilor de rating să ofere guvernelor, înainte de orice scădere a notei, informații complete pentru a permite verificarea datelor utilizate. De asemenea, acestea vor avea obligația de a publica analiza care a condus la rezultatul respectiv dar și să efectueze analize cuprinzătoare, uniforme și transparente.
Un alt aspect ce a fost aspru criticat in ultima săptămănă, cu privire la agențiile de rating, este lipsa de concurență a celor trei agenții.
În cele din urmă, executivul UE cere, de asemenea, și sprijinirea directă sau indirectă pentru a facilita apariția a noi actori in piața agențiilor de rating având în vedere creșterea concurenței. Acest lucru s-ar putea face prin conectarea diverselor agenții de dimensiuni mici și medii.