Marcel Ciolacu a fost întrebat vineri, 14 iunie, dacă vor fi luate măsuri după situațiile controversate apărute în urma numărării voturilor în unele zone. La rândul lui, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a spus că trebuie schimbată procedura.
Marcel Ciolacu a vorbit cu Toni Greblă
Șeful PSD spune că a vorbit cu Toni Greblă. Totodată, premierul a amintit de faptul că fiecare are anumite responsabilităţi în cadrul alegerilor.
Premierul a amintit și de scandalul pornit de Clotilde Armand în Sectorul 1. Potrivit celor spuse de Ciolacu, totul este „strigător la cer, ostentativ făcut, tocmai anticipând că va fi un scandal”.
„Deja am avut discuţia cu domnul preşedinte. Acum au fost cinci buletine. La funcţia de preşedinte e un singur buletin. La Parlament este de asemenea un singur buletin. Deci este foarte puţin probabil… În schimb, ştiţi că fiecare are anumite responsabilităţi.
Facem o analiză la prefecţi, Jandarmeria am văzut că şi-a făcut datoria din plin şi Poliţia Română, nu au fost incidente majore. Primarii, iarăşi, pun la dispoziţie anumite săli.
Duceţi-vă la ce a oferit doamna Clotilde la Sectorul 1. E total strigător la cer, ostentativ făcut, tocmai anticipând că va fi un scandal. Deci, cu alte cuvinte, prefectul de această dată va avea obligaţia să verifice toate aceste locaţii. Va fi o analiză, categoric. Repet, mai ales la nivelul prefecţilor”, a spus Ciolacu, în conferinţa de presă susţinută după şedinţa conducerii PSD.
Premierul spune că nu este necesară demisia lui Toni Greblă
Totodată, premierul a fost întrebat dacă ar fi nevoie de demisia lui Toni Greblă. Astfel, Ciolacu a răspuns că trebuie „să existe şi demnitate în politică”, iar demisia șefului AEP nu este necesară.
„Nu. Dar domnul Toni Greblă organizează saci pe străzi? Eu înţeleg, e greu să pierzi, dar trebuie să existe şi demnitate în politică. Nu poţi acum patru ani să spui un lucru şi acum să spui alt lucru, în funcţie de cum ţi-a convenit.
Acelaşi lucru e şi cu data alegerilor. Nu poţi să spui un lucru acum câteva luni şi acum alt lucru, dacă vrem ca aceşti tineri şi dumneavoastră, mult mai tineri decât mine, să aveţi o democraţie într-un stat consolidat şi de respect.
Prea mult timp s-a mers cu ură, cu diversiune. Uitaţi-vă la ce se întâmplă acum, nu mai creează nicio emoţie negativă, fiindcă românii ştiu adevărul. Ipocrizia cred că la aceste alegeri a luat sfârşit”, a conchis Ciolacu.
Alegerile prezidențiale vor avea loc în luna septembrie, așa cum s-a decis
Anterior, Ciolacu a subliniat că alegerile prezidențiale vor avea loc în luna septembrie, așa cum s-a decis. El a precizat că au stabilit o condiție clară și că nu au anunțat comasarea alegerilor până când nu au avut întregul calendar electoral.
Decizia a fost luată în cadrul coaliției. Ciolacu a adăugat că calendarul alegerilor va fi anunțat înainte de comasare, după ședința Consiliului Politic Național al PSD.
Șeful PSD a adăugat că, indiferent dacă va exista un candidat unic al PSD și PNL la alegerile prezidențiale sau dacă PSD va merge singur la aceste alegeri, social-democrații vor prezenta un candidat la funcția de președinte al României.
A menționat și că la începutul lunii iulie, PSD va organiza un congres în cadrul căruia va fi decis candidatul pentru prezidențiale. Premierul a afirmat și că este exclus pentru el, în calitate de premier, să amâne alegerile prezidențiale până în decembrie.