Un oficial de rang înalt din SUA susține că Facebook, TikTok și Instagram ar trebui să fie etichetate ca fiind la fel de periculoase precum țigările și alcoolul, argumentând că aceste platforme provoacă o criză în sănătatea mintală.
Se cere etichetarea rețelelor Facebook, TikTok și Instagram! Cât de periculoase pot fi
Al doilea cel mai important oficial din Sănătatea Publică a Statelor Unite cere Congresului să impună afișarea de avertismente sanitare pe aplicațiile pentru rețelele sociale, Facebook, TikTok și Instagram, potrivit CNN.
Oficialul sugerează că etichetarea acestor aplicații ar trebui să fie similară cu cea aplicată pe produsele din tutun și alcool.
În prezent, doar alcoolul și produsele din tutun sunt obligate prin lege să afișeze avertismente referitoare la efectele consumului asupra sănătății.
Doctorul Vivek Murthy, Director General pentru Sănătate Publică în SUA, afirmă că amenințarea pe care rețelele sociale o reprezintă pentru copii necesită măsuri urgente.
„Criza de sănătate mintală în rândul tinerilor este o urgență, iar rețelele sociale se profilează drept un factor important”, a scris Murthy într-un editorial publicat luni în New York Times și citat de CNN.
Social media aduce depresia la adolescenți
Oficialul a menționat mai multe studii, inclusiv unul din 2019 realizat de Asociația Medicală Americană, care a concluzionat că adolescenții care petrec trei ore pe zi pe rețelele sociale își dublează riscul de depresie.
Cu toate acestea, un sondaj recent efectuat de Gallup arată că tinerii care nu au împlinit încă vârsta adultă petrec în medie aproximativ cinci ore pe zi pe aplicațiile de social media.
Într-un interviu acordat lui Meg Tirrell de la CNN, Murthy a subliniat că utilizarea rețelelor sociale în rândul adolescenților ajunge la 95%, fiind, practic, universală.
„Am înaintat acest apel către Congres (pentru etichetarea aplicațiilor de social media) deoarece cred că este esențial ca părinții să știe ceea ce știm acum, și anume că există daune semnificative asociate cu utilizarea rețelelor sociale”, a spus oficialul la CNN.
Etichetele de avertizare similare, aplicate pe produsele din tutun, au fost introduse pentru prima dată în 1965 în SUA și au condus la un declin constant al fumatului în ultimele câteva decenii.
CNN amintește că legislativul din SUA i-a audiat în repetate rânduri pe directorii executivi ai companiilor de tehnologie care gestionează platforme de social media.
Printre aceștia, directorul executiv al Meta, Mark Zuckerberg, și-a cerut scuze în mod public familiilor ai căror copii s-au sinucis din cauza hărțuirii și intimidării online.
Congresul american nu limitează accesul
Totuși, Congresul a luat puține măsuri pentru a limita utilizarea rețelelor sociale de către copii, notează CNN. Acum, Vivek Murthy susține că a venit timpul ca legiuitorii americani să adopte măsuri serioase pentru a limita utilizarea social media de către copii.
„Până la acel moment, când vom avea dovezi credibile care să ne spună că rețelele sociale sunt sigure (…) părinții trebuie să fie avertizați. Aici intervine etichetarea”, a arătat el.
Medicul și-a exprimat speranța că măsura va fi adoptată cât mai curând. Totodată, el a recunoscut că doar etichetarea aplicațiilor de social media este insuficientă pentru a rezolva problema.
Murthy a susținut ideea ca școlile să devină „zone fără telefoane mobile” și i-a îndemnat pe părinți să limiteze utilizarea rețelelor sociale de către copiii lor până la absolvirea ciclului gimnazial.
În martie anul curent, guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, a promulgat un proiect de lege care interzice copiilor sub 14 ani să aibă conturi proprii pe rețelele sociale și obligă copiii sub 16 ani să obțină acordul părinților pentru a avea astfel de conturi.
Guvernatoarea democrată din New York, Kathy Hochul, a anunțat că va semna proiectul adoptat de legislativul statal, care interzice rețelelor de socializare să folosească algoritmi în feed-urile copiilor.
De asemenea, companiilor de tehnologie li se interzice să împărtășească informații referitoare la titularii conturilor cu vârste sub 18 ani.