Salariile, impozitate la fel ca pensiile?

Pensiile au fost majorate, însă inflația continuă să se resimtă puternic în piețe și supermarketuri, ceea ce îi afectează în mod special pe angajați. Cei mai loviți de această situație sunt cei cu salarii mici, motiv pentru care urmează să fie aplicată o majorare a salariului minim, conform formulei europene, și să fie implementat un nou sistem de impozitare, similar cu cel folosit pentru pensii.

Salariile nu au reușit să țină pasul cu inflația, care a accelerat în această toamnă, în urma majorării pensiilor. Majoritatea partidelor politice, într-un an electoral, au aprobat proiectul de modificare a Codului fiscal, care prevede creșterea pragului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei.

Astfel, USR a propus un amendament prin care aceeași măsură să fie extinsă și la salarii, argumentând că ar fi un principiu de echitate socială și o modalitate de sprijinire a celor care muncesc corect. Cu toate acestea, propunerea a fost respinsă de coaliția condusă de guvernare.

”Ideea de a pune un prag neimpozabil pentru pensii este o idee foarte bună. USR a susţinut-o când pragul era de 2.000 de lei, o susţinem şi acum, când creşte la 3.000 de lei. Dar de ce să se aplice asta numai la pensii?

Am propus PSD şi PNL să aplicăm aceeaşi măsură şi la salarii. România are cele mai mari taxe pe salariile mici din întreaga Europă. Este un sistem prin care statul îi goneşte pe români din România, făcând în mod artificial ca munca în România să fie prost plătită”, a declarat deputatul Claudiu Năsui.

Propunerea a fost respinsă în plenul Parlamentului

Propunerea ca impozitarea salariilor să se aplice doar pentru veniturile care depășesc pragul de 3.000 de lei a fost respinsă în plenul Parlamentului de către deputații PSD, PNL și reprezentanții minorităților naționale.

Conform datelor oferite de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), din ianuarie până în prezent, pensia medie contributivă a crescut cu doar 4 lei, în timp ce pensia specială medie a avut o creștere de 1.089 de lei, de 270 de ori mai mult.

”Premierul Ciolacu a declarat că au rămas bani în urma recalculării pensiilor şi că din acei bani creşte plafonul de neimpozitare. De ce nu a venit Ministerul Finanţelor să ne explice – şi implicit tuturor românilor – de ce, dacă tot au rămas bani pentru că nu au crescut pensiile atât cât au promis PSD şi PNL, de ce nu au crescut plafonul la 3.500 de lei?

Sau la 4.000 de lei? De fapt, nu este decât o nouă manipulare livrată de premierul Ciolacu pensionarilor”, a spus deputatul Cristian Seidler, vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor.

USR a semnalat că Ministerul Finanțelor a lipsit de la dezbaterile din comisii pe marginea proiectului de lege, evidențiind astfel încercarea coaliției PSD-PNL de a ascunde lipsa unei estimări clare a impactului bugetar. De asemenea, USR a atras atenția asupra faptului că legea adoptată privind neimpozitarea pensiilor ridică serioase semne de întrebare în ceea ce privește constituționalitatea sa.