Se cere intervenția urgentă a armatei! Este scandal uriaș în sectorul 1: „Sunt foarte mulți șobolani. Foarte mulți”

Clotilde Armand

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Scandalul gunaoielor din Capitală este departe de a se fi terminat. Sute de tone de deșeuri stau în soare și îmbâcsesc aerul, iar șobolanii se plimbă și ei nestingheriți. În acest context, tot mai mulți localnici cer intervenția armatei pentru a rezolva situația.

Locuitoriii din Sectorul 1 se plâng în continuare de situația gunoaielor. Ei susțin că inclusiv praful s-a îngroșat pe trotuare, iar șobolanii au început să circule din ce în ce mai des, iar oamenii cer ca armata să intervină.

În același timp, societatea de salubrizare a anunțat public Prefectura, Primăria Generală și Ministerul Mediului că doar o dată pe săptămână va mătura străzile, iar de spălat, doar o dată la patru săptămâni.

Astfel, bucăți de cartoane, de cioburi sau de nailoane, dar și alimente deja fermentate sunt aruncae pe străzile Capitalei. Un tânăr susține că în Gara de Nord, numărul șobolanilor este foarte mare, și este ”insuportabilă” o simplă plimbare.

„Sunt mai mulți șobolani, infecții și nu mi se pare normal. La un moment dat, e un miros foarte puternic, este insuportabil să stai pe aici sau să treci. Mai ales prin zona Gării de Nord, pe acolo, sunt foarte mulți șobolani. Foarte mulți. Și nu sunt mici. Sunt mari! Sunt chiar foarte mari!”, a declarat un tânăr, la Digi24.

Bucureștenii vor demiterea lui Clotilde Armand

De menționat este faptul că cearta dintre primarul Clotilde Armand și opertaorul de salubritate aflat sub contract cu Primăria a transformat cetățenii în victime colaterale și-a îmbâcsit, la propriu, străzile și trotuarele celui mai bogat sector din București, în doar câteva luni.

Astfel, pe lângă intervenția armatei, bucureștenii din Sectorul 1 cer inclusiv un referendum pentru demiterea primarului.

„O singură soluție este: cu referendum nu merge, pe cale politică văd că nu merge, poate o mică revoluție la Primărie? Ca-n 89. Am făcut Revoluția în 89 și acum stau și mă împiedic de gunoaiele din Capitală?!”, a mai adăugat un cetățean.

Totodată, acesta a mai subliniat faptul că Sectorul 1 este cel mai ”bogat” sector din Capitală, dar și cel mai mizerabil. El a adăugat că policiienii sunt de vină pentru întreaga situația.

„E cel mai bogat sector, dar e cel mai mizerabil și cel mai sărac sector”, sesizează un altul paradoxul. „Aici e de vină și clasa politică, să vă spun cinstit. Eu nu laud nici pe stânga, nici pe dreapta. În momentul ăsta, ei puteau să spună: Dom’le, facem referendum, strângem semnături, că fiecare semnează din bun-simț. Nu se poate! Mergeam pe referendum, până la urmă! Cum în alte localități se merge, trebuie să mergem și noi! Nu vă supărați, dar asta este!”, explică bărbatul soluția pe care o vede.

Un alt cetățean pe de altă parte vrea ca armata să curețe străzile.

„Să scoată armata să curețe străzile! Nu în Afganistan! Să stea aici, să facă treabă! E foarte normal!”,  a spus un alt cetățean.

Situația pare fără rezolvare. Operatorul de salubritate susține că are de încasat de la Primăria Sectorului 1 datorii de 119 milioane de lei. Iar până la încasarea sumei integrale va mătura străzile doar o dată pe săptămână și nu va mai colecta nicio bucată de moloz aruncat aiurea. La rându-i, Primăria își menține opinia: consideră nejustificat de mari taxele de curățenie impuse de Romprest și continuă să spere că va reuși rezilierea contractului parafat în 2012.