Se cere modificarea Strategiei Naţionale de Vaccinare. Ce lucrători ar trebui să fie imunizați cu prioritate

vaccinare seringa

SURSA FOTO: Pexels.com

Sectorul Agricultură şi Industrie Alimentară este considerat a fi unul esenţial, alături de cel de sănătate publică, într-o scrisoare publicată luni de Federaţia Naţională PRO AGRO, prin care se cere modificarea Strategiei Naţionale de Vaccinare.

Federaţia Naţională PRO AGRO solicită autorităţilor vaccinarea prioritară a lucrătorilor din Agricultură şi Industrie Alimentară din dozele de vaccin disponibile.

Sectorul este considerat a fi unul esenţial alături de cel de sănătate publică.

Menținerea securității alimentare

„Federaţia Naţională PRO AGRO se alătură celor mai importante organizaţii ale fermierilor şi ale industriei alimentare, şi solicită ca la nivelul autorităţilor în drept să stabilească Strategia Naţională de Vaccinare să se ţină cont de recomandările Comisiei Europene care includ lucrătorii din Agricultură şi din Industria Alimentară ca şi sector esenţial în afara celui de sănătate publică. Federaţia solicită în consecinţă ca Strategia Naţională de Vaccinare să fie adaptată în acest sens şi din dozele de vaccin disponibile să fie vaccinaţi, prioritar, şi lucrătorii din Agricultură şi din Industria Alimentară”, se arată într-o scrisoare transmisă luni de Federaţia PRO AGRO.

În acest context, federaţia agricultorilor români solicită ca la momentul adaptării Strategiei Naţionale de Vaccinare partenerii sociali, mediul asociativ, să fie consultaţi, în acest mod fiind posibilă organizarea facilă a campaniei de vaccinare.

„Securitatea alimentară nu poate fi menţinută decât asigurând sănătatea şi securitatea tuturor lucrătorilor din Agricultură şi din Industria Alimentară, aceştia riscându-şi propria sănătate de la apariţia pandemiei pentru asigurarea necesarului de alimente populaţiei”, se menţionează în documentul semnat de preşedintele Federaţiei, Ionel Arion.

Cele trei etape ale campaniei de vaccinare

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că autoritățile pregătesc în România o campanie desfășurată în trei etape.

„Avem o strategie de vaccinare în care sunt prevăzute cele trei etape. Prima etapă este cea adresată personalului medical şi personalului din sistemul social. În etapa a doua este vaccinată populaţia la risc şi persoanele care definesc activităţi esenţiale şi în etapa a treia vorbim de vaccinarea populaţiei generale.”, a explicat Gheorghiţă.

El a subliniat că această strategie va fi respectată ca în orice altă ţară.