Se cere o restructurare a sistemului de asigurări de sănătate. Poziţia Colegiului Medicilor Bucureşti

Sistemul actual de asigurărări de sănătate din România nu funcţionează în mod corespunzător şi ar trebui restructurat cât mai repede. Medicul Cătălina Poiană vine cu explicaţii.

Sistemul de asigurări de sănătate din ţara noastră ar trebui modificat din temelii. Trebuie să acceptăm cu toţii asta, spune chiar preşedintele Colegiului Medicilor din Capitală.

„Trebuie să acceptăm că este nevoie de finanţare reală acum”

Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, a fost prezentă luni, 1 februarie, la o dezbatere pe teme medicale. Ea a mai menţionat că trebuie diferenţiate clar sistemul de asigurări de sănătate şi sistemul de asigurări sociale.

„Trebuie să acceptăm cu toţi că sistemul actual de asigurări de sănătate în România trebuie restructurat. Trebuie să facem o diferenţă clară între sistemul de asigurări de sănătate şi sistemul de asigurări sociale. Trebuie să acceptăm că este nevoie de finanţare reală acum”, a declarat Cătălina Poiană.

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti insistă şi că este nevoie de reformă în sănătate şi de o evaluare a fiecărui spital. Ea menţionează în special Bucureştiul, unde unităţile sanitare au fost implicate în lupta cu noul coronavirus.

Siguranţa actului medical în spitalele româneşti

Spitalele trebuie evaluate rapid, pentru că există riscuri foarte mari, inclusiv risc seismic, având în vedere că vorbim de clădiri vechi, în multe situaţii, spune aceasta.

„Fiecare dintre aceste spitale trebuie rapid evaluat şi făcute acele modificări la nivelul infrastructurii care pot să asigure în primul rând un act medical de calitate, siguranţa pacientului, dar în egală măsură şi a personalului medical.

În paralel cu această evaluare imediată a spitalelor, şi când spun acest lucru nu mă refer doar la instalaţia electrică din pereţii clădirilor vechi, aşa cum este şi institutul în care lucrez eu, nu mă refer doar la emanările de gaze şi utilizarea gazelor medicale, mă refer chiar şi la riscul seismic la care sunt supuse aceste instituţii, dintre care unele dintre ele sunt foarte vechi.

În paralel cu această evaluare imediată şi cu măsuri care presupun siguranţa actului medical în spitalele din Bucureşti, cred că trebuie să avem curajul să facem o reformă în sănătate, o reformă adevărată în sănătate”, a mai precizat medicul Cătălina Poiană.