Pandemia de coronavirus face ravagii în România. Zilnic sunt înregistrate zeci de mii de infectări și sute de decese, iar spitalele sunt în pragul colapsului. În acest context, introducerea stării de urgență ar putea rămâne singura soluție.
Într-o postare pe pagina personală de Facebook, jurnalistul Moise Guran i-a transmis un mesaj președintelui Klaus Iohanis. Acesta susține că este frământat de situația actuală din România.
Mai exact, jurnalistul susține că situația din spitale este destul de gravă. Oameni ajung să moară pe holuri, dar și în propriile locuințe. În acest context, Moise Guran se întreabă când ar trebuie, de fapt, declarată starea de urgență, dacă nu într-un astfel de moment.
„Mărturisesc că mă frământă o chestie, dar e cam juridică așa, nu are mare importanță… Dacă în situația asta, în care literalmente nu mai au loc oamenii în spitale, mor pe holuri, pe acasă sau te mai miri pe unde, nu ar trebui decretată starea de urgență, atunci când mai poate fi decretată?
Dar n-aș vrea să deranjez pe nimeni cu frământări de astea intelectualiste…”, scrie Moise Guran, pe pagina personală de Facebook.
De menționat este faptul că jurnalistul Moise Guran nu este singurul care bate un apropo la introducerea stării de urgență. Cercetătorul Ocravian Jurma declara joi că situația din România s-a agravat considerabil, iar spitalele nu mai fac față valului de bolnavi.
Octavian Jurma cere și el stare de urgență
„Vecinii noştri din Serbia din primăvară şi până acum au deschis un spital nou-nouţ cu sute de paturi cu oxigen şi zeci de paturi ATI. Noi nu am făcut nimic pentru a pregăti valul patru. Absolut nimic! Ne-am bazat că va fi mult mai uşor ca valul trei, fără nicio justificare. Acum se văd aceste consecinţe. Nu avem de unde să mai scoatem”, a menţionat Jurma.
Totodată, el a vorbit și despre impunerea unei stări de urgență. El a cerut închidrea școlilor, dar și suspendarea evenimenteor private precum a nunților și a botezurilor, unde multă lume se infectează.
Acesta mai declara că dacă Româniar ar fi în stare de urgență ar putea căuta ajutor și în alte părți, însă autorităție din țară nu văd ”urgența” de acum.
„Trebuie să confruntăm sursa problemei care este numărul de infectări care au loc în afara spitalelor. În continuare au loc nunţi, toate parangheliile, chefurile. România este într-o distracţie perpetuă, deşi avem 15.000 de cazuri. Nu avem absolut nimic închis.
Şcolile sunt în continuare deschise – o sursă foarte importantă de infectare, din păcate. Chiar dacă copiii nu fac forme grave de boală, ei transmit bunicilor şi părinţilor, iar aceşti părinţi se duc înapoi la locul de muncă şi împrăştie boala.
Avem o discuţie în care nu facem nimic să oprim valul de infectări. Doar ne străduim să găsim medicamente şi locuri care nu mai sunt. Vecinii ne ajută până la un anumit punct, după aia o înceapă să se uite: bine, dar noi îţi luăm pacienţii şi îi tratăm, dar tu ce faci să opreşti infectările în ţara ta? Nu avem declarată nici măcar o stare de urgenţă în România ca să invocăm ajutorul altora. Ei se uită la noi şi zic: stai un pic, la voi nu e urgenţă”, a explicat cercetătorul.