Lovitură dură pentru Ungaria venită din partea unuia dintre cele mai importante grupuri bancare din Germania!
Commerzbank AG pleacă din Ungaria! KBC Group şi Raiffeisen, interesate de preluarea operaţiunilor
Este vorba despre grupul Commerzbank AG, care a început deja procesul de vânzare a operaţiunilor sale bancare din ţara vecină. Totul vine în contextul în care noul director general al grupului, Manfred Knof, pune în aplicare un plan de reducere a costurilor, iar asta se traduce şi prin ieşirea de pe pieţele care nu sunt considerate importante.
Divizia din Ungaria a Commerzbank AG ar putea fi evaluată la aproximativ 100 de milioane de euro, au precizat surse din apropierea dosarului pentru Bloomberg, scrie Agerpres.
Se pare că ar exista deja şi mai mulţi cumpărători interesaţi de operaţiunile din Ungaria ale grupului german, pe listă fiind grupul KBC Group NV (Belgia) şi Raiffeisen Bank International AG (Austria).
Şi OTP Bank, cea mai mare instituţie bancară din Ungaria, este interesată de tranzacţie
La acest moment, discuţiile sunt într-un stadiu preliminar, însă operaţiunile Commerzbank din Ungaria au generat interesul unor competitori din Ungaria şi din străinătate. În luna martie a acestui an, cel mai mare grup bancar din ţara vecină, OTP Bank, a anunţat că analizează o posibilă preluare a operaţiunilor locale ale Commerzbank.
Un reprezentant al KBC Group NV a spus că grupul belgian este interesat de oportunităţile de achiziţii pe pieţele cheie, inclusiv în Ungaria, însă nu a dorit să facă comentarii explicite referitoare la o anumită ţintă.
Planul noului director general al Commerzbank AG
Noul director general al Commerzbank, Manfred Knof, cel care a fost numit la conducerea grupului la începutul acestui an, a prezentat un plan pe 4 ani destinat reducerii costurilor şi creşterii profitabilităţii. Banca germană a identificat 15 subsidiare din străinătate care ar putea fi închise sau vândute în cadrul planului, inclusiv în Brazilia, Belgia, Ungaria şi Luxemburg.
Operaţiunile din Ungaria ale Commerzbank au realizat în 2020 un profit net de 1,2 miliarde forinţi (circa 4 milioane de dolari), reiese din rezultatele publicate în raportul anual al grupului.
Situaţia Commerzbank AG nu este singulară la nivel european. Şi alte bănci de pe continent, inclusiv giganţii Deutsche Bank AG şi HSBC Holdings Plc, au început să îşi vândă subsidiarele din locaţiile periferice în încercarea de a-şi consolida situaţia financiară şi a deveni entităţi mai profitabile.
Sursa foto: Dreamstime