Societatea Sterling Resources Ltd. confirmă existenţa gazelor naturale în platoul continental românesc al Mării Negre, de la o adâncime de 500 până la 1.950 de metri, a anunţat joi un comunicat al companiei.
‘Sterling Resources Ltd. anunţă rezultatele sondei de explorare Ioana-1 de pe structura Ioana din Perimetrul XV Midia, situată în largul Mării Negre aparţinând României. Sonda a fost săpată pană la o adâncime totală de 1.950 metri pe traiect, respectiv de 1.513 metri de la nivelul mării pe verticală. Indicaţii de gaze în fluidul de foraj s-au înregistrat de la adâncimea de 500 metri pe traiect până la adâncimea totală de 1.950 metri pe traiect’, se arată în comunicat.
Obiectivul principal identificat prin studiile de seismică 2D, atins potrivit estimărilor, a indicat prezenţa gazelor în fluidul de foraj pe un interval de 70 metri între 1.186 şi 1.422 metri pe verticală. Analiza investigaţiilor geofizice de gaură liberă de-a lungul acestui interval evidenţiază alternanţe de nisipuri şi şilturi în straturi subţiri cu permeabilitate redusă şi saturaţii de gaze similare cu şilturile prezente în zăcămintele Ana şi Doina.
Indicaţii de gaze în fluidul de foraj au fost identificate în nisipurile de mică adâncime cu grosimea de 55 de metri în intervalul de 831-910 metri pe verticală, înainte de tubarea coloanei intermediare. Evaluarea acestei zone de mică adâncime s-a realizat numai prin măsurătorile radioactivităţii şi rezistivităţii sedimentelor din timpul forajului, dar s-au executat şi investigaţii geofizice complexe ale găurii tubate pentru evaluarea suplimentară a acestor intervale iar interpretarea acestor nisipuri şi gresii de mică adâncime va fi finalizată în următoarele săptămâni.
‘Suntem încurajaţi de saturaţiile de gaze din obiectivul principal, care dovedesc potenţialul gazeifer al rezervorului prin alimentarea cu gaze a structurii. Totuşi, dezvoltarea rezervorului în această zonă a prospectului este mai slabă decât am estimat şi sunt necesare cercetări suplimentare de prospecţiune seismică 3D şi foraj pentru a evalua structura Ioana în continuare către est’, a declarat Patrick Whitley, Vice-Preşedinte Sterling Resources, Explorări Internaţionale.
Sonda Ioana-1 este situată la marginea vestică a unei structuri geologice ample de aproximativ 150 km2. Locul de amplasare a sondei a fost ales la cea mai mare adâncime posibilă a apei în care singura platformă de foraj marin de tip cantilever disponibilă a Grup Servicii Petroliere SA (‘GSP’), ‘GSP Jupiter’, putea funcţiona în condiţii de siguranţă. Locaţia Ioana-1 a fost determinată prin datele seismice 2D, care s-au dovedit de succes în cazul descoperirilor Ana şi Doina şi a sondelor de evaluare, dar complexitatea formaţiunilor întâlnite la sonda Ioana-1 sugerează că o cercetare de prospecţiune seismică 3D ar putea fi necesară pentru identificarea densităţii rezervorului şi a altor foraje pe această structură.
‘La începutul acestui an am dat asigurări puternice Guvernului român, după ce am primit aprobările necesare, că vom relua mult-aşteptatul program de explorare în Perimetrul Midia prin forajul sondei Ioana-1, cât mai curând posibil în anul 2012. În timp ce rezultatele de la prima sondă pe acest prospect nu au confirmat prezenţa resurselor comerciale, indicaţiile vaste de gaze din aceasta sondă confirmă prezenţa unui sistem activ de gaze în rezervorul Ioana’, a declarat Mike Azancot, CEO şi Preşedinte Sterling.
Acesta a precizat că societatea va evalua potenţialul prospectului Ioana în baza unui program pentru anul viitor, care ar putea începe cu achiziţia de profile seismice 3D în prospectul Ioana şi alte prospecte din Perimetrul Midia.
‘În funcţie de contractarea unei platforme de foraj adaptată forajului în ape mai adânci (circa 100 de metri), ne propunem să forăm în cea mai promiţătoare parte a prospectului Ioana, la sud-vest de sonda Ioana-1, unde amplitudinile seismice puternice şi indicatorii direcţi de hidrocarburi indică prezenţa unui rezervor cu gaze de o mai bună calitate. În plus, intenţionăm să forăm sonde de explorare şi în alte prospecte din perimetrul Midia. Realizarea lucrărilor de mai sus depinde de obţinerea finanţării, a aprobărilor legale şi ale partenerilor’, a adăugat Azancot.
Forajul sondei Ioana-1 este finalizat, în prezent desfăşurându-se lucrările de abandonare. După aceste operaţiuni, platforma se va deplasa către cea de-a doua sondă de explorare, Eugenia-1, la aproximativ 70 de kilometri spre nord. Aceasta va fi prima sondă de explorare care va fi forată în Perimetrul cu potenţial de petrol Pelican, iar lucrările de foraj se aşteaptă să fie finalizate în 30 de zile.
Midia Resources SRL, filiala deţinută integral de Sterling Resources Ltd (cota de participare de 65%), este operatorul perimetrelor Midia şi Pelican din largul Mării Negre aparţinând României, ceilalţi parteneri fiind Petro Ventures Europe BV (20%) şi Gas Plus International BV (15%).
Sterling Resources Ltd. este o companie canadiană de petrol şi gaze cu sediul la Calgary, listată la bursă în Canada. Compania derulează operaţiuni în Regatul Unit, România, Franţa şi Ţările de Jos şi acţiunile sale sunt tranzacţionate la Bursa de Valori TSX.
SURSA: Agerpres