Banca georgiană People’s Bank a confirmat că a fost preluată de Dinu Patriciu. Omul de afaceri anunţă că aplică reţeta care l-a îmbogăţit în România: cumperi ieftin o companie şi apoi o vinzi scump.

People’s Bank din Georgia (PBG) a anunţat azi că Liberty Capital LLC, sucursală a Liberty Investments Holdings BV, a preluat circa 92% din capitalul băncii. Dinu Patriciu, omul de afaceri creditat anul trecut de Top 300 Capital cu o avere de 2-2,1 miliarde de euro, deţine controlul Liberty Holding. Patriciu ocupă în acelaşi timp şi poziţia de CEO. Fostul premier al Georgiei, Lado Gurgenidze, asociatul lui Dinu Patriciu la People’s Bank, ocupă funcţia de CFO (director financiar) în cadrul Liberty.

Din Elveţia, în Olanda

Odată cu achiziţia People’s Bank of Georgia, se pare că Dinu Patriciu îşi mută afacerile din Elveţia, în Olanda.

În comunicatul privind achiziţia băncii georgiene se menţionează că Liberty va prelua şi 60% din acţiunile brokerului Fairwind Securities din România, fostul Unicredit Securities, achiziţionat de Patriciu la scurt timp după vânzarea Rompetrol. Până acum, Fairwind Securities se afla sub umbrela Tailwind Holding, găzduit în Elveţia.

Dinu Patriciu speră ca din investiţia destul de mică (15 milioane euro, potrivit zf.ro) în achiziţia băncii georgiene să obţină profituri mari printr-un exit peste câţiva ani, după ce a beneficiat de creşterile explozive ale unei pieţe emergente.

„În următorii ani, sperăm să strângem mai mult capital pentru Liberty şi să investim în una-două oportunităţi în fiecare an. Filosofia noastră de investiţii este simplă – pe pieţele emergente, unde se implementează reforme economice, companiile de intermediere financiară se numără printre primii beneficiari are climatului de afaceri îmbunătăţit şi reprezintă oportunităţi de investiţii atractive. Cum şi eu, şi Lado avem experienţă în conducerea unor companii listate, consider că o ofertă publică pentru Liberty pe o bursă importantă este o opţine de exit viabilă”, a declarat Patriciu în comunicatul PBG.

Citeşte aici cine este Lado Gurgenidze, noul asociat al lui Patriciu.

Ce a cumpărat, de fapt, Patriciu?

People’s Bank din Georgia are 1,5 milioane de clienţi şi cea mai dezvoltată reţea de sucursale din Georgia, potrivit informaţiilor din comunicat. De asemena, instituţia are o cotă de piaţă de 3,4%, ocupând locul 7 în topul celor mai mari bănci din Georgia. Banca este cotată la bursa georgiană sub simbolul AMB. Ultima cotaţia a acţiunilor a fost de 0,122 lari, ceea ce indică o capitalizare bursieră a instituţiei la 160 de milioane de lari (65 de milioane de euro).

People’s Bank n-a mai depus declaraţii financiare la Banca Naţională a Georgiei din trimestrul anul trecut, pentru alte instituţii de credit existând raportări şi din trimestrul doi 2009. Potrivit ultimelor raportări către supraveghetor, activele People’s Bank se ridicau la echivalentul a 178 de milioane de euro. Banca intrase pe pierdere-500.000 de euro în primele nouă luni din 2008.

La vremea respectivă, principalul acţionar era preşedintele instituţiei – Irina Jincharadze, care controla 24,8% din capital. La începutul anului, controlul asupra bănci a fost preluat de compania Euro Oil, o filială a RAK Holding – companie înregistrată în marea britanie şi având printre acţionari un fond de investiţii din Emiratele Arabe Unite, alături de asociaţi georgieni.