Contrabandă de țigări descoperită la punctul de trecere a Frontierei Siret

Un caz de contrabandă a fost descoperit vineri, 10 ianuarie, la Punctul de Trecere a Frontierei Siret, unde polițiștii de frontieră au indisponibilizat un autoturism de lux marca Mercedes, în valoare de 250.000 de lei (50.000 de euro).

În jurul orei 13.30, un bărbat de 42 de ani, cu dublă cetățenie româno-ucraineană, s-a prezentat la frontieră la volanul unui autovehicul înmatriculat în Marea Britanie, pe sensul de intrare în România. În cadrul unui control de rutină, polițiștii și vameșii au decis efectuarea unui control amănunțit, având suspiciuni legate de posibile activități ilegale.

Astfel, în timpul verificărilor, au fost găsite 1.680 de pachete de țigări cu timbru fiscal ucrainean ascunse în plafonul mașinii și în bagajele personale ale bărbatului. Valoarea totală a țigărilor confiscate este de 25.500 de lei. Țigările nu au fost declarate de șofer la intrarea în țară, iar acum acesta este cercetat pentru infracțiunea de contrabandă.

contrabanda
SURSA FOTO: Poliția de frontieră

Infracțiunile vamale în România

Articolul 270 stipulează că introducerea sau scoaterea din țară a bunurilor sau mărfurilor prin locuri neautorizate pentru controlul vamal constituie contrabandă. Pedeapsa prevăzută este de la 2 la 7 ani de închisoare și interzicerea unor drepturi.

În mod similar, Articolul 271 reglează infracțiunea de contrabandă calificată, care se referă la transportul ilegal al unor produse extrem de periculoase, cum ar fi arme, muniții, materiale explozibile, droguri sau substanțe radioactive. Aceasta se pedepsește cu închisoare de la 3 la 12 ani, iar pedeapsa poate fi mai severă în funcție de legea penală.

Un alt tip de infracțiune vamală reglementat de Codul Vamal este utilizarea de acte nereale sau falsificate în procesul de tranzit vamal. Articolul 272 prevede că folosirea de documente vamale sau comerciale care se referă la alte mărfuri decât cele prezentate la vamă constituie o infracțiune de folosire de acte nereale, pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.

Mai grav este cazul Articolului 273, care tratează utilizarea de documente falsificate. Aceste fapte sunt pedepsite cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.

Codul Vamal prevede pedepse și mai severe pentru infracțiunile comise de grupuri înarmate sau de persoane care acționează în numele unor entități juridice. Conform Articolului 274, faptele comise de una sau mai multe persoane înarmate sau de două sau mai multe persoane împreună sunt pedepsite cu închisoare de la 5 la 15 ani, plus interzicerea unor drepturi.