Poliția a confiscat aproape 9,5 tone de pește și bunuri de 236.000 de lei

În primele zece luni ale acestui an, Serviciul de Poliție Delta Dunării (SPDD) a desfășurat o serie de acțiuni pentru prevenirea și combaterea braconajului piscicol în Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), în urma cărora au fost confiscate aproximativ 9,5 tone de pește și bunuri în valoare totală de peste 236.000 de lei.

Rezultatele controalelor poliției

Comisarul șef al SPDD, Marian Cârlig, a prezentat rezultatele acțiunilor în cadrul ședinței Colegiului Prefectural al județului Tulcea, menționând că au fost efectuate 586 de controale, iar în urma acestora au fost identificate 58 de infracțiuni și aplicate 90 de sancțiuni contravenționale în valoare de 17.700 de lei. Aceste măsuri fac parte dintr-o campanie susținută de combatere a braconajului piscicol în zona deltei, care are o importanță ecologică deosebită.

Printre bunurile confiscate de polițiști se află 9.500 de kilograme de pește, inclusiv 58 de kilograme de sturion și 4 kilograme de icre negre, care sunt specii protejate. În plus, au fost ridicate peste 2.300 de unelte de pescuit, dintre care cele mai multe (1.837) erau plase monofilament, care sunt ilegale în zona respectivă. Poliția a confiscat, de asemenea, 9 ambarcațiuni, 9 motoare de ambarcațiuni, 9 rezervoare și 16 autovehicule, toate fiind evaluate la aproximativ 236.000 de lei.

„Au fost confiscate 9.500 de kilograme de peşte, din care 58 de kilograme de sturion şi patru kilograme de icre negre. Am ridicat în vederea confiscării peste 2.300 de unelte de pescuit, cele mai multe, 1.837, fiind plase monofilament. De asemenea, au fost confiscate nouă ambarcaţiuni, 9 motoare de ambarcaţiuni, nouă rezervoare şi 16 autovehicule, în valoare aproximativă de 236.000 de lei”, a menţionat comisarul şef al SPDD, Marian Cârlig.

Persoane implicate și dosare penale

Pe parcursul acțiunilor, au fost prinse în flagrant 45 de persoane implicate în 54 de infracțiuni legate de braconajul piscicol. În prezent, aceste persoane sunt investigate în cadrul a 33 de dosare penale, care sunt înregistrate la parchetele din județele Constanța și Tulcea. Aceste acțiuni legale sunt menite să protejeze ecosistemele delicate ale Deltei Dunării și să descurajeze activitățile ilegale din zonă.

Angajamentul pentru protejarea Deltei Dunării

De asemenea, SPDD a desfășurat 19 acțiuni în parteneriate cu alte instituții ale statului cu atribuții în domeniul piscicol, inclusiv Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Garda Națională de Mediu, Comisariatul General și Comisariatul RBDD, precum și serviciul teritorial al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură.

Aceste rezultate subliniază angajamentul autorităților de a proteja biodiversitatea unică a Deltei Dunării și de a combate braconajul piscicol, o practică ilegală care dăunează grav ecosistemului local și resurselor naturale. SPDD este subordonată direct Inspectoratului General al Poliției Române, având un rol esențial în asigurarea ordinii și protecției în această zonă protejată.