Se confiscă mașinile în România! Propunerile includ o mărire semnificativă a perioadei dintre executarea pedepsei și recâștigarea dreptului de a conduce. Aici sunt vizați șoferii condamnați pentru ucidere din culpă în urma unui accident provocat de conducere fără permis sau șofat sub influența alcoolului sau a drogurilor.
Se schimbă Codul Rutier
Astfel, perioada ar crește de la 6 luni la cel puțin 10 ani. Proiectul prevede și o creștere a amenzilor rutiere prin schimbarea modului de calcul al punctului de amendă.
Acesta ar ajunge să fie de 340 de lei în loc de 145 de lei, valoarea curentă. Această modificare ar putea avea un impact semnificativ asupra sancțiunilor impuse pentru încălcările rutiere.
Mai mult, șoferii surprinși conducând cu o viteză cu 70 km/h peste limita legală ar risca suspendarea permisului pentru 180 de zile. În momentul de față, pedeapsa este de 120 de zile.
Se schimbă Codul Rutier. Totodată, se propune o creștere a perioadelor de suspendare pentru acumularea de puncte de penalizare și scăderea pragului pentru acest lucru.
Proiectul de lege modifică și Codul Penal
Proiectul de lege modifică și Codul Penal pentru a face depășirea cu mai mult de 80 km/h a vitezei maxime admise pe un sector de drum faptă penală. Astfel, persoanele vinovate ar putea fi condamnate la închisoare de la unu la 5 ani și s-ar putea confrunta cu confiscarea mașinii cu care au comis infracțiunea.
„Conducerea sub influența alcoolului sau drogurilor, precum și depășirea vitezei legale cu peste 80 km/h nu reprezintă greșeli, ci acțiuni voite, egoiste și inconștiente. Dispozițiile în vigoare ale legislației rutiere sunt regresive, amenzile fiind practic insignifiante pentru persoanele cu mașini luxoase care își fac un titlu de glorie din a încălca regulile rutiere”, este scris în expunerea de motive a proiectului.
Guvernul a adoptat recent un proiect de hotărâre care aduce mai multe modificări regulilor din România
Guvernul a adoptat anterior un proiect de hotărâre care aduce mai multe modificări regulilor din România. Scopul principal al măsurilor anunțate de Guvern este de a clarifica interdicția de înmatriculare a vehiculelor furate în străinătate. Simultan, actul normativ introduce și numerele de înmatriculare la primării, cu indicativ format din cifre, în locul abrevierii denumirilor localităților. Decizia a fost luată pentru o mai bună identificare în trafic.
Conform noilor norme, permisul internațional de conducere ar putea fi eliberat și de Direcția Permise de Conducere și Înmatriculări, nu doar de asociația Automobil Club Român.