Legea din România interzice aruncarea deșeurilor în spațiile publice. Cei care încalcă aceste prevederi sunt aspru sancționați. Acesta este și cazul unui bărbat care a fost amendat cu 30.000 de lei și i-a fost confiscat autoturismul, după ce a aruncat deșeuri din construcții pe plaja din Constanța. Autoritățile locale au anunțat marți sancțiunea, în cadrul eforturilor de a proteja mediul și a preveni astfel de fapte care dăunează litoralului.
Amendă de 30.000 de lei și confiscarea mașinii
O persoană a fost sancționată cu o amendă în valoare de 30.000 de lei după ce a aruncat deșeuri provenite din lucrări de construcții pe plaja din municipiul Constanța.
Conform anunțului făcut marți de administrația locală, nu doar că a fost aplicată această amendă considerabilă, dar autoritățile au dispus și confiscarea autoturismului utilizat pentru săvârșirea faptei. Această acțiune face parte dintr-o serie de măsuri mai stricte menite să protejeze mediul și să descurajeze astfel de practici ilegale, care afectează grav atât ecosistemul marin, cât și aspectul turistic al litoralului românesc.
„În urma informaţiilor şi a imaginilor apărute în mediul online, poliţiştii locali din cadrul Direcţiei Generale Poliţia Locală au identificat o persoană care a aruncat deşeuri provenite din lucrări de construcţie pe plaja din municipiul Constanţa, în capătul străzii Belvedere.
Persoana în cauză a fost interceptată şi sancţionată contravenţional cu amendă de 30.000 de lei. Totodată, a fost dispusă măsura complementară de confiscare a autoturismului folosit la săvârşirea contravenţiei”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Constanţa.
Orașul Constanța este monitorizat video
Potrivit informațiilor furnizate, municipiul Constanța este supravegheat constant printr-un sistem de monitorizare video, iar polițiștii locali patrulează în mod regulat pentru a asigura respectarea legii și menținerea ordinii publice.
„Vă rugăm să reţineţi că aruncarea gunoiului la întâmplare, pe domeniul public, duce la suportarea consecinţelor.
Pentru a evita aceste situaţii neplăcute, vă recomandăm să respectaţi prevederile legale privind gestionarea deşeurilor şi să predaţi deşeurile inerte provenite din gospodărie sau de la lucrări de construcţie, care nu necesită autorizaţie de construire, direct către operatorul de salubritate autorizat pe raza municipiului Constanţa”, se mai spune în comunicat.
Ministrul Mediului propune schimbarea legislației
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, și-a exprimat profunda dezamăgire față de numărul tot mai mare de depozite ilegale de deșeuri, evidențiate în mod alarmant în timpul unei inspecții aeriene la digurile de apărare de pe Dunăre.
Constatând amploarea acestei probleme, ministrul a propus revizuirea legislației privind arderile ilegale de deșeuri, subliniind necesitatea unor măsuri mai stricte pentru combaterea acestor practici nocive, care afectează grav mediul înconjurător și siguranța ecosistemelor naturale.
În situația în care datoriile nu sunt achitate, autoritățile statului ar putea aplica măsuri coercitive, precum executarea silită sau, în cazuri extreme, vânzarea terenurilor pentru a recupera sumele restante. Ministrul a subliniat că actualele sancțiuni, constând în amenzi și plângeri penale, nu mai au impactul dorit și nu reușesc să descurajeze infracțiunile de mediu.