Se confiscă mașinile vitezomanilor!

Se confiscă mașinile vitezomanilor! Începând martie 2024, Austria, membru al Uniunii Europene, va confisca vehiculele conducătorilor auto vitezomani. Regula instituită este pe principiul „fără mașină, fără viteză”.

În cazul depășirilor extreme de viteză, mașina poate fi confiscată și ulterior scoasă la licitație. Marcând o abordare drastică pentru contracararea comportamentului periculos în trafic. Aceste măsuri punitive au intrat în vigoare încă din octombrie 2023. Permisul de conducere putea fi confiscat instantaneu pentru cei vitezomani.

Sancțiunile extrem de dure sunt aplicate doar în cazul depășirilor considerate extreme, cu o viteză cu peste 60 km/h în zonele urbane. Sau cu peste 70 km/h în afara acestora. Procedura începe cu confiscarea mașinii. În cazul recidiviștilor care persistă în încălcarea regulilor de viteză, vehiculul poate fi definitiv confiscat și pus la licitație la finalul procesului.

Pentru depășiri cu peste 80 km/h în zonele urbane sau cu mai mult de 90 km/h în afara acestora, există riscul de confiscare imediată a vehiculului încă de la prima abatere. Măsura de confiscare permanentă a autovehiculului reprezintă o consecință serioasă pentru cei care adoptă un comportament periculos în trafic, având scopul de a descuraja încălcările grave ale limitelor de viteză și de a promova siguranța rutieră.

Mai întâi, confiscarea este temporară

În situația unei încălcări grave a limitelor de viteză, atât vehiculul, cât și permisul de conducere al conducătorului auto sunt confiscate temporar.

Decizia privind confiscarea definitivă a mașinii este luată ulterior. De către autoritatea administrativă districtuală în decurs de două săptămâni. După examinarea circumstanțelor specifice ale cazului. Această procedură se aplică inclusiv recidiviștilor, adică celor care săvârșesc în mod repetat infracțiuni grave de viteză.

În mod imediat, în cazul unei prime abateri și nu doar la recidivă, mașina poate fi confiscată definitiv în situația unei depășiri extreme de viteză. Este vorba despre peste 80 km/h în zonele urbane sau 90 km/h în afara acestora.

Această măsură de confiscare a vehiculului se adaugă la aplicarea unei amenzi. Leonore Gewessler, ministrul de Mediu din Austria, subliniază că „orice individ care utilizează mașina ca pe o armă va avea acea armă confiscată”. Această abordare se axează pe prevenirea riscurilor pentru siguranța rutieră și protejarea comunității în fața pericolelor generate de conducerea cu viteză excesivă.

Vehiculul confiscat va fi vândut la licitație

Dacă vehiculul este „confiscat”, acesta va fi ulterior valorificat prin licitație de către autorități. 70% din încasări vor contribui la fondul de siguranță rutieră, restul revenind autorității locale respective.

Este important de menționat că nu este permisă intervenția în drepturile de proprietate ale unor terțe părți. Prin urmare, dacă mașina nu aparține șoferului care a comis încălcarea de viteză, aceasta poate fi confiscată doar temporar. Adică la fața locului, dar nu poate fi declarată confiscată și pusă la licitație.

Această regulă se aplică inclusiv în cazul mașinilor luate în leasing sau închiriate. Cu toate acestea, în astfel de situații, ar trebui să se înregistreze o interdicție de conducere pe viață în documentele corespunzătoare ale vehiculului pentru persoana în cauză.

În alte țări, cum ar fi Italia sau Elveția, confiscarea mașinilor este deja o practică. Motivul pentru care implementarea acestei măsuri în Austria a durat atât de mult de la anunțul inițial este legat de provocările juridice asociate cu o astfel de decizie.