Tutun de narghilea confiscat la aeroportul Otopeni
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători, împreună cu polițiștii de frontieră, au reținut în vederea confiscării 182 kg de tutun de narghilea nedeclarat, descoperit în bagajele a trei pasageri care călătoreau pe ruta Atena – București Otopeni.
În data de 7 august 2024, inspectorii vamali și polițiștii de frontieră au reținut aproximativ 182 kg de tutun de narghilea nedeclarat și sustras de la vămuire. Tutunul, care nu avea marcaj corespunzător, a fost descoperit în bagajele a trei pasageri care călătoreau pe ruta Atena – București Otopeni.
Cazurile au fost predate organelor de cercetare penală competente din cadrul Centrului de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi București – Otopeni (C.S.C.T.F.A.B.O.) pentru investigații suplimentare, din cauza suspiciunilor privind elemente constitutive ale unor infracțiuni.
Contrabanda cu țigarete a crescut în România
Capturarea tutunului de narghilea face parte dintr-un efort mai larg al autorităților române de a combate contrabanda cu produse din tutun. În primul semestru din 2024, autoritățile române au confiscat peste 40 de milioane de țigarete de contrabandă, cu peste 75% dintre acestea înregistrate în zona de sud a țării. Valoarea acestor țigarete pe „piața neagră” este estimată la peste 40 de milioane de lei.
Contrabanda a crescut în luna mai 2024, ajungând la 10,4% din totalul consumului, comparativ cu 9,8% la sfârșitul lunii martie. Acesta este cel mai ridicat nivel al contrabandei din ianuarie 2020, subliniind intensitatea fenomenului și necesitatea continuă de intensificare a eforturilor de combatere.
Capturi semnificative în prima parte a anului
Autoritățile române au înregistrat capturi semnificative de țigarete de contrabandă în județele Teleorman (9,9 milioane de țigarete), Dolj (7,2 milioane de țigarete) și Giurgiu (5,3 milioane de țigarete) în prima parte a anului 2024. De asemenea, în județul Caraș Severin s-au reținut peste 5 milioane de țigarete de contrabandă la începutul lunii iulie.
Combaterea contrabandei cu produse din tutun este esențială pentru creșterea veniturilor la bugetul de stat și reducerea activităților ilicite. Un nivel scăzut al traficului ilicit cu țigarete contribuie la venituri fiscale mai mari și la o piață economică mai stabilă.